Očito, nastavljaju se previranja u Javnoj ustanovi Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo (KS). Već neko vrijeme nije posebna tajna da direktor dr. Adem Zalihić ima svojevrsnu opoziciju unutar službe kojoj je na čelu. O tome je on sam nedavno nimalo uvijeno progovorio statusom na svom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Napisao je sljedeće u objavi koja nosi datum 07.07.2020. godine:

SAMO NAPRIJED, ALI NEĆE VAM PROĆI‼️😄

Sa tužbi i inspekcija prelazite ne anonimne dojave portalima!
Odlično!
Samo naprijed!
Ali neće proći! Ovo je pravna država i hijenama ću uz pomoć te države stati u kraj!
Ponavljam, neće biti lopovluka u hitnoj, nema povlaštenih porodica, svako mora zaraditi platu.
I da, ono što sam zaboravio prošli put: ne može me niko prisiliti da vas, hijene, postavljam na mjesta koja ne zaslužujete. NEMA TE SILE!
Bujrum, osmislite šta novo, perfidnije.
Čekam vas❗

Zalihić Novi Pazar Zukorlić

Iz ovog statusa da se iščitati kako, skoro pa otvoreno, doktor Zalihić optužuje dio radnika Hitne za lopovluk, povlašteni položaj, nerad, ambicije da se dobiju nezaslužene pozicije...

Zalihić Novi Pazar Zukorlić

Faksimil: Veći broj radnika pokrenuo je tužbe pred Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu protiv ZHMPKS a vezano za naknade za topli obrok, noćni rad, rad subotom i nedjeljom...

Međutim, ni druga strane ne ostaje dužna!

Kako je već poznato, pojavile su se određene kontroverze oko razbolijevanja samog Zalihića, prije svega vezano za poštivanje trijažnog postupka prilikom ulaska u prostorije JU ZHMP KS, te načina korištenja zaštitine opreme. Hvala Bogu, Zalihić i njegova familija su se uspješno oporavili, a cijeli slučaj je izašao iz fokusa zanimanja javnosti.

POVEZANO
Dr. Adem ZalihićDirektor HITNE POMOĆI SARAJEVO nakon vijesti da je pozitivan na COVID-19 objavio detalje svog stanja

Međutim, najnoviji povod je odlazak tima iz sarajevske Hitne pomoći u Sandžak (Srbija), gdje su bili angažovani na pomoći tamošnjim medicinskim radnicima, koji se bore sa teškom situacijom vezanom za novi koronavirus, odnosno bolest COVID-19.

Tamo su boravili od 10. do 19. jula i u očima većeg dijela javnosti bili su "heroji u bijelom".

Zalihić Novi Pazar Zukorlić

Sa svoje strane, oponenti su dostavili medijima fotografiju dr. Adema Zalihića sa sandžačkim vjerskim liderom ef. Muamerom Zukorlićem, za koju se navodi da je snimljena kad je Zalihić otišao u Novi Pazar. Ono što nalaze spornim je da se čini da nema potrebne socijalne distance, a niko ne nosi ni zaštitnu masku preko lica!?

Naravno, ta je fotografija bitno drugačija od onih zvaničnih iz Sandžaka, gdje su praktično svi sa maskama na licima. Razliku možete i sami pogledati na fotografijama priloženim uz ovaj tekst.

Zalihić Novi Pazar Zukorlić

- Imali smo prijem kod muftije Dudića, gdje smo svi imali maske. Naknadno je došao gospodin Zukorlić koji nas je pozdravio i uslikao se s nama. Mi smo tokom slikanja spustili maske da bi se uslikali, ali to je nekome toliko jako bitno da vidimo. Ja mislim da sam se dovoljno puta oglasio. Moj stav kao profesionalca je da smatram da nošenje maske itekako služi za sprečavanje širenja korona infekcije. To sam pokazao i na svom primjeru, gdje sam bio na sastancima, a ispostavit će se kasnije da sam bio zaražen, ali sam nosio masku i nisam nikoga zarazio - izjavio je Zalihić u Newsroomu na N1.

- Korona se ne može prenijeti ako vi skinete masku i uslikate se, pričate s nekim minutu, dvije. Svjetska zdravstvena organizacija kaže potreban je blizak kontakt, metar ili bliže, 15 minuta u zatvorenom prostoru bez zaštite jedne i druge osobe, da bi se korona virus prenio. Ja jasno artikuliram svoj stav kada je u pitanju korona, čak vrlo često imam problema sa ljudima koji ne žele da prihvate da nose maske u zatvorenim prostorima. Znaju to moji uposlenici koliko insistiram da se maska u našoj ustanovi nosi - naveo je direktor.

Inače, cijeli je niz drugih stvari o kojima, koliko se razumije - postoje neslaganja - naprimjer prodaja na licitaciji doniranih vozila iz Norveške, način korištenja službenog vozila "Škoda Octavia" i dr. Možda su upravo to slučajevi na koje se direktor referira u citiranom postu.

Najnoviji slučaj je svakako i navodno zloupotreba aplikacije e-Covid, zbog čega je uslijedila prijava protiv određenog broja zaposlenika.

Ispod možete pogledati faksimil vezan za prijavu protiv dr. Safije Softić Namas.

Zalihić Novi Pazar Zukorlić

(Doznajemo.com)