Doktorica - očito arapskog porijekla, koja se, kako se, čini neslano našalila 2012. godine na Internetu, smjesta je dobila otkaz na poslu u Sjedinjenim Američkim Državama!

«Hahha ewww… ill purposely give all the yahood the wrong meds…», napisala je na Twitteru u komunikaciji s jednim drugim korisnikom spomenute društvene mreže, a u prevodu njen status glasi: Hahha eww... Namjerno ću dati svim jevrejima pogrešne lijekove...»

dr. Lara Kollab 2

Foto: Sporni `tweet` - yahood je arapska riječ za jevreje

URUČEN JOJ OTKAZ. Nije poznat kontekst čitave diskusije i da li je bilo riječ o neslanoj šali ili ozbiljnoj prijetnji, ali već je i otkriće ovog tweeta bilo dovoljno njenim poslodavcima da mladoj doktorici odmah uruče otkaz!

Otpuštena je s posla u klinici u Clevelandu (SAD), gdje je radila kao specijalizant.

Naime, u ponedjeljak je spomenuta klinika dala izjavu za javnost, nakon što su doznali za objavu na društvenoj mreži staru više od šest godina, a mediji pišu kako je 27-godišnja dr. Lara Kollab iz Westlakea otpuštena zbog izražavanja antisemitskih osjećaja na društvenim medijima.

U izjavi za cleveland19.com, bolnica je potvrdila da Kollabova više nije zaposlenica njihove klinike:

- Osoba o kojoj je riječ bila je zaposlena u našoj bolnici od sedmog do devetog mjeseca 2018. godine, a ona više ne radi na Cleveland Clinic. Na bilo koji način takva vjerovanja ne reflektuju našu organizaciju, koja u potpunosti prihvata različitost, inkluziju i kulturu sigurnosti i poštovanja kroz naš cijeli zdravstveni sistem.

LICENCA. Iako Kollabova više nije zaposlena na spomenutoj klinici, njena medicinska licenca i dalje vrijedi. Izdana je u Okrugu Cuyahoga u sedmom mjesecu 2018. godine na period do 2021.