Bokserska legenda Muhamed Ali, jedan od najvećih sportista svih vremena, koji je 3. juna preminuo u 75. godini života, u petak je pokopan u rodnom gradu Louisvilleu (SAD), a ispratio ga je veliki broj ljudi okupljenih na ulicama kojima je prolazila povorka.

Muhamed Ali ispraćaj 1

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan skratio je posjetu SAD, gdje je prisustvovao oproštaju od Muhameda Alija, navela je njegova kancelarija.

No, turska agencija Dogan javila je da je Erdogan nezadovoljan što su organizatori odbili njegov zahtjev da na Alijev kovčeg položi dio tkanine koja pokriva Kabu u Mekki, kao i zahtjev da imam iz Turske uči iz Kur'ana.

Prema navodima lista, odluka da prekine posjetu mogla bi da bude u vezi s nizom odbijanja s kojima se Erdogan suočio u SAD. 

Prije nego što je stigao u SAD, Erdogan je bio izbrisan sa spiska onih koji mogu da održe govor na ispražaju, navodno zbog ograničenog vremena.

Nadalje, predstavnici američkih specijalnih službi i tjelohranitelji Recepa Tayyipa Erdogana posvađali su se zbog mjesta pored automobila turskog predsjednika.

Pošto je Erdogan napustio hotel i sjeo u vozilo da bi krenuo u kulturni centar "Muhammad Ali", saradnik američkih specijalnih službi je u skladu s protokolom namjeravao da stane pored vrata koja su se zatvorila za turskim predsjednikom, tvrdi turski sajt "Glasa Amerike".

Jedan od Erdoganovih tjelohranitelja je htio da stane na isto to mjesto, ali su pokušali da ga ometu u tome. Tek pošto su se umiješali drugi predstavnici specijalnih službi sukob je riješen.

Muhamed Ali ispraćaj 1