Selma Gičević, najstarija unuka prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, obratila se organizatorima skijaškog takmičenja "Srebrna Lisica", koje je održano 23. i 24. januara na Bjelašnici, kako bi se požalila na voditelja programa koji je, prema njenim tvrdnjama, provocirao nju i tako nanio neprijatnost njenoj porodici.

- Naime, tokom večernje trke slaloma u subotu oko 17 sati, par minuta prije nego je trebala početi trka u kategoriji mog starijeg sina, vaš uposlenik, voditelj programa, čiji glas se čuo putem razglasa u dolini Babin Do, izgovorio je sljedeće: "Takmičenje se zove Srebrna Lisica, a ne Srebrena Malina; da ne bude zabune, molim vas... rado bismo mi primili donaciju i od Srebrene Maline... Ah, ti Izetbegovići... a Malina, nisu nam ni ponudili... kažu, jedna mala familija…jedna, al’ aha.. jedna od njih pet je danas tu... hej, jedna od tih pet porodica! Šta bismo tek da ih je više - napisala je Gičević u svojoj žalbi.

Ona je u pismu dodala da je najstarija od pet unuka Alije Izetbegovića i roditelj dvoje djece koja su učestvovala u "Srebrnoj Lisici", piše Oslobođenje.

POVEZANO
Bakir Sebija JasminaIzetbegovićeva kćerka OTKRIVA PRAVU ISTINU: Evo šta je tačno u priči da sam dobila dijete sa Srbinom

- U tom sam momentu prolazila s mlađim sinom pored šatora organizatora. Trznuo se kada je čuo ove riječi i upitao me: "Mama, šta priča ovaj čovjek? Odakle ovo govori?". U ovom momentu, stariji sin se pripremao da započne trku. Ovaj postupak problematičan iz više razloga. Prvo, ubacivanje bilo kakve političke teme na ovakav javni skup predstavlja neprofesionalno, nesportsko ponašanje kome nema mjesta na ovakvom skupu. Drugo, stavili ste u istu misao kompaniju protiv koje se vodi krivični postupak sa mojom porodicom, praveći "normalnim" i "općeprihvaćenim" medijski spin da njeno poslovanje ima ikakve veze s članovima porodice Izetbegović. Treće, vaš komentar o broju članova moje porodice sugerira da imate problem s našom "porodičnom brojnošću" i prisustvom na skupu, dodala je ona.

Ovo je, kako smatra, javni poziv na hajku.

Srebrena lisica jan 2021a

- Vi ste iskoristili javni prostor, javna sredstva i javno dešavanje za širenje govora mržnje. Vi ste se diskriminatorno ponijeli prema dvojici vaših takmičara i njihovim roditeljima koji su vam ukazali svoje povjerenje i poslali im poruku da su nepoželjni na ovom takmičenju. Vi kao odgajatelji mladih generacija ovim putem učite naše takmičare da je huškačko ophođenje u javnom prostoru prihvatljivo, čak i poželjno, istakla je Selma Gičević.

Ona je organizatorima postavila i nekoliko pitanja:

- Da li su iznešeni stavovi stavovi Organizatora trke? Šta ste željeli postići ovakvim odnosom prema Vašim takmičarima i sugrađanima? I sami ste roditelj. Šta mislite kako se osjeća roditelj kad mu djecu izlože ovakvoj latentnoj opasnosti? Šta mislite, kako se osjećaju djeca, i kakve posljedice ovakve situacije mogu imati po njih, upitala je najstarija od pet unuka Alije Izetbegovića.

POVEZANO
Alija Izetbegović beretkaI ALIJINA UNUKA UŠLA U POLITIKU: Pogledajte kako izgleda, prava je ljepotica (FOTO)

Ona je od organizatora tražila javno očitovanje o ovim pitanjima, objašnjenje za ovo postupanje, izvinjenje i informisanje javnosti o postupanju prema voditelju programa, ali i šire kako se slične neprijatnosti u budućnosti ne bi desile, kako navodi, niti jednom takmičaru, roditelju ili gostu događaja.

- Moj stariji sin već godinama učestvuje u trci "Srebrna Lisica", kao i na mnogim drugim ski-takmičenjima, kako širom Bosne i Hercegovine, tako i u inozemstvu. Nikada nismo doživjeli ništa slično. Do momenta kada se dogodio opisani incident, uživali smo u najavama klubova i družili se sa poznanicima sa Jahorine, iz Travnika, Pala, Ilidže i Sarajeva. Ovo su dešavanja na kojima su se do sada njegovali sportski duh, prijateljstvo, tolerancija i multikulturalnost. Imperativ je da i dalje razvijamo te vrijednosti i da ne dopustimo da jalijaški, huškački vidovi ophođenja prema bilo kome zavladaju ovakvim dešavanjima, zaključila je u svom pismu Selma Gičević.

Predsjednik ski-kluba Bjelašnica Malik Hadžimusić: "Šokiran sam onim što piše Alijina unuka"

Malik Hadžimešić, predsjednik ski-kluba Bjelašnica, koji je organizator takmičenja "Srebrna lisica", reagirao je na otvoreno pismo Selme Gičević, unuke Alije Izetbegovića, koje je danas uputila njemu osobno.

- Šokiran sam. Ne znam odakle joj informacija da je to neko, nešto, rekao. Još sam frapiran, jer sam maloprije doznao... Kao klub, mi moramo odgovoriti i vrlo brzo napisat ćemo saopćenje – izjavio je za Avaz Hadžimešić.

Srebrena lisica jan 2021a

(Doznajemo.com)