Putnici koji su krenuli u Njemačku sa autobusom prevoznika "Kantić" na granici su čekali više od 12 sati jer je jedna od putnica bila pozitivna na koronavirus!?

Na Internetu je osvanula objava koja je frapirala građane.

Sve je potvrdila jedna uposlenica Kantić Touristika koja je navela da je problem napravila putnica, a test je navodno bio preveden na njemački jezik, pa vozači nisu znali da je zapravo napisano da je putnica bila pozitivna na PCR testiranju, javlja portal Crna Hronika.

Sa takvim testom putnica je prešla preko granice sa Hrvatskom i Slovenijom, a tek u Njemačkoj su odvojili njen test i izvršili odstranjivanje putnice iz autobusa.

Maida Šakanović iz Kantić Touristika potvrdila je da je ukupno 38 putnika s drugim autobusom krenulo prema odredištu, a ostali 21 putnik koji nisu imali boravište u Njemačkoj tj. vizu su vraćeni sa autobusom za Bosnu i Hercegovinu.

Kantić COVID 1

Protiv putnice će prema najavama biti pokrenuta tužba, te će biti tražena nadoknada nastale štete, dok putnici koji su vraćeni u BiH imaju pravo na povrat sredstava za autobusku kartu.

Rasprava o ovoj situaciji se nastavila na Facebook grupi u kojoj građani razmjenjuju informacije o putovanju u Njemačku. Mnogo je mišljenja i reakcija, kako onih koji su se zatekli u spomenutom autobusu, tako i svih ostalih članova grupe.

Jedna članica grupe je pokušala da objasni spornu situaciju:

- Ovdje nije jasno definirano ni na jednom jeziku da li je test pozitivan ili negativan. Jer detekcija RNK SARS-CoV-2 može značiti da ima i antitijela. Nisu vozači krivi, nije agencija kriva, ne poznajem niti jedne ni druge! Znam samo da je gospođa bila obaviještena o pozitivnom testu. Izdan je na njemačkom jeziku gdje piše "detekcija RNK SARS-CoV-22 nachgewiesen" onaj ko ne zna jezik ne može znati da je to pozitivan test! Vozači nisu dužni znati jezik kao ni bilo ko drugi ko putuje u određenu zemlju!

Kantić COVID 1