Vrtić "Larisa Šugić" iz Kotor-Varoši pokrenuo je disciplinski postupak protiv vaspitačice Slavice Lujić, nakon što su mediji objavili da je natjerala dva petogodišnjaka da nagi čiste toalet!

Pozivajući se na izjavu Dragana Đekanovića, oca jednog od dječaka, neki mediji su naveli da su mališani goli čistili toalet kao kaznu za to što su mokrili pored wc-šolje!?

- Sin mi je rekao da ih je odgajateljica natjerala da goli čiste ono što su uprljali. Nisu im oprali ruke, niti obukli čistu odjeću, što je ponižavanje djece - izjavio je Đekanović.

Međutim, sama Slavica Lujić je u razgovoru za Novosti izjavilada je sve to potpuna izmišljotina i da takvu kaznu nikada nije izrekla. 

- Pozivam sve stručnjake iz ove branše da dođu kod nas u vrtić, da to istraže i otkriju istinu. Radilo se o tome da su dječaci piškili jedan po drugome i normalno je da sam im rekla da skinu mokri veš, da se presvuku i očiste. Dakle, svakodnevna situacija koju je neko izvukao iz konteksta i prezentovao na negativan način - tvrdi Lujić.

Ona tvrdi da nikada djecu ne bi tjerala da čiste toalet i da se time bave čistačice iz ustanove.

- Tog oca uopšte ne poznajem, a s majkom dječaka sam se dogovorila da ćemo o tome razgovarati individualno - zaključuje Lujić. 

Milan Tepić, v.d. direktora vrtića, kaže da je cijela priča tendenciozno predstavljena, ali je ipak pokrenuo disciplinski postupak, kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost vaspitačice.

- U dva navrata sam razgovarao s roditeljima i odgajateljicama grupe. Roditeljima sam predložio da, ako ne mogu međusobno da riješe problem, pokrenemo disciplinski postupak protiv odgajateljice i oni su rekli da nema potrebe za tim. I pored njihovog protivljenja, odgajateljicu sam poslao na godišnji odmor i pokrenuo postupak, jer nam je svima stalo do istine - izjavio je Tepić. 

On kaže da je ona demantovala izricanje tako skandalozne kazne. Objasnio je i da nije tačno da je ocu jednog od dječaka poručio da je to bila "normalna vaspitna mjera". 

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS tvrde da su obaviješteni o cijelom slučaju.

- Zatražit ćemo potpunu informaciju od rukovodstva vrtića, kad se izvrši inspekcijska kontrola kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo. Poslije toga ćemo adekvatno reagirati - najavila je Branka Rogač, predstavnik za javnost ovog ministarstva.

POVEZANO
Lamija KarićU VRTIĆU U SARAJEVU IZGUBILI DIJETE, ODŠETALO SAMO: Ogorčena majka Lamija tvrdi