Na dnevnom redu sedme hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u utorak, jedina tačka Izvještaj o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo u slučaju "Dženan Memić".

Na sjednici je prisutno 27 zastupnika koji su glasali za dnevni red samo sa jednom tačkom dnevnog reda. Predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić čitajući dijelove izvještaja govorio je hronološki o cijelom slučaju smrti Dženana Memića i propustima pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, odnosno policajaca koji su od početka bili uključeni u cijeli slučaj istrage o smrti mladića u Velikoj aleji na Ilidži.

Prema mišljenju ad hoc tijela Komisije, utvrđeni su propusti pripadnika policije kao i nesavjesno postupanje policajca. Kako je naveo Okerić, postoji sumnja u širu odgovornost policijskog službenika B.J., te postoji mogućnost da je istraga otišla u pogrešnom smjeru. On je naveo da su utvrđeni propusti u daljnjem prikupljanju dokaza.

Komisija je predložila sljedeće zaključke.

"Zahtjeva se od nadležnih organa, Tužilaštva KS, MUP-a KS i Uprave policije da pokrenu proceduru odgovornosti svih onih koji su napravili propuste u ovom slučaju. U skladu sa preporukama, nalaže se Vladi KS da za naredniu sjednicu dostavi Izmjene i dopune zakona MUP-a. Kada je u pitanju integralni izvještaj ad hoc tijela, on se nalazi kod sekretara uz izjavu o čuvanu podataka. Predlažemo da se dostavi nadležnim organima i da se utvrdi eventualna odgovornost onih koji su prekršili procedure. Iz ovog teksta i izvještaja mogu se danas razmatrati eventualni zaključci i smjernice u postupanju", naveo je Okerić.

"Hvala dragom Bogu da građani KS imaju svoju Skupštinu, hvala dragom Bogu da Skupština ima svoja radna tijela. Ova pljačka koja se desila na Ilidži jednostavno ima veze sa ovim slučajem. Najviše mi je žao porodice Memić koja se mora ovo da preživljava. Moram reći da je ad hoc tijelo više uradilo za dva mjeseca nego Kantonalno tužilaštvo za godinu dana", izjavio je zastupnik Dževad Rađo.

Kako je dodao, ovo je za Skupštinu izuzetno važan slučaj.

"To se prošle godine dogodilo rahmetli Memiću, ko garantuje da se neće desiti nama i članovima naše porodice. Ovo što je uradila skupštinska Komisija je samo ohrabrenje svih nas. 99 posto ljudi koji nose plavu uniformu su časni i pošteni ljudi. Ovo neka bude poruka svim novim ministrima i komesarima da rade posao časno i pošteno. Nemamo nikoga drugog ko će nas zaštiti. Ovo me baš naljutilo, ponovno prepucavanje i dezavuisanje javnosti. Nama je najvažnije da se rasvijetli ubistvo mladog momka po imenu Dženan Memić", zaključio je Rađo.

Zastupnica Sabina Ćudić dovela je u pitanje cijeli sudski proces koji se vodi u ovom slučaju.

"Prirodno se nameće pitanje statusa trenutnog slučaja protiv dvije osobe koje se nalaze u pritvoru i protiv koji se vodi postupak na sudu. Postavlja se pitanje hoće li se slučaj obustaviti", kazala je zastupnica Ćudić.

(Doznajemo.com/Fena)