Održani su vrlo neizvjesni američki predsjednički izbori i traje prebrojavanje rezultata. Niti satima nakon zatvaranja birališta ne zna se ko je pobjednik, a možda to neće biti poznato ni u danima pred nama. Čini se da je Biden bliži pobjedi kako se prebrojavaju rezultati pristigli putem pošte, ali Trump će to vjerovatno pokušati osporiti...

Jutros se činilo da je na pomolu iznenađenje, jer su sve ankete davale veliku prednost i šansu za pobjedu demokratskom protukandidatu Joe Bidenu - međutim, onda se činilo da je sadašnji predsjednik Donald Trump bliži osvajanju još jednog mandata i ostanku u Bijeloj kući još 4 godine. Kasnije se situacija opet promijenila...

Podsjetimo, prema američkom izbornom sistemu, tamošnje savezne države daju tzv. elektore koji biraju predsjednika. Uglavnom, tradicionalno demokratske ili republikanske države su glasale prema očekivanju, pa se bitka vodila u 15-tak takozvanih "swing states" (koje od izbora do izbora biraju jednu ili drugu stranu).

Vrlo je tijesno u državama kakve su Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, Nevada ili Georgia...

Trump je imao inicijalnu prednost, koja se počela topiti nakon što su se počeli brojati glasovi pristigli putem pošte. Riječ je o tzv. glasnju u odsutnosti.

Aktuelni predsjednik je uradio potez bez presedana nakon što je pokušao proglasiti pobjedu prije okončanja brojanja svih listića i otvoreno izrazio sumnju u navodnu izbornu prevaru, dok je Biden pozvao na strpljenje i poručio da "nije ni na njemu ni na Trumpu da kaže ko je pobjednik na izborima, već da to trebaju učiniti američki glasači".