Nakon dugih pet mjeseci u Australiji je pala kiša i donijela olakšanje vatrogascima, koji se mjesecima bore s kataklizmičnim požarima. Kiša je pala na istočnoj obali, od Sydneya do Melbournea, a obilne padavine pogodile su dijelove Novog Južnog Velsa koji je najteže stradao u požarima.

Kiša donosi kratko olakšanje, jer vremenska prognoza govori da bi temperature mogle porasti do četvrtka. Zvaničnici su upozorili da se može dogoditi da požari u Viktoriji i Novom Južnom Velsu mogu spojiti i napraviti “megapožar”.

U požarima u Australiji od devetog mjeseca do sada stradalo je 25 osoba, a prema procjenama izgorjelo je skoro pola milijarde različitih životinja. Štete nakon ovih požara je teško i procijeniti, a sigurno je da se broje u milijardama dolara.

Koliko su ljudi žarko željeli kišu govori i zajednička molitva muslimana i katolika u Adelaideu, piše Akos.ba. Zanimljivo je da je na društvenim mrežama objavljeno kako su muslimani u Australiji klanjali tzv. "Salat Ul Istasqa", posebnu vrstu molitve - namaza od 2 rekata kojom su molili za kišu, nakon čega je ista počela padati, za što mnogi vjeruju da nije slučajno.

Kišna dova Australija 1