Poznati zenički ekolog, prof. Akif Smajlović, u šumi kod Planinarskog doma na Smetovima kod Zenice naišao je na PANTEROVKU, smrtno otrovnu gljivu kaju slabi poznavaoci lako mogu zamijeniti sa SUNČANICOM, gljivom koja je po svom ukusu u samom vrhu gljiva našeg podneblja.

- Priroda nudi niz vrsta gljiva, jestivih, ali i otrovnih. Uostalom, svojevremeno je portal DOZNAJEMO objavio članak o pronalasku TARTUFA na zeničkom izletištu, čija cijena na svjetskom tržištu dostiže do 6.000 eura. Da se čovjek može prevariti kazuje i lako trovanje, na sreću bez težih poosljedica, na skupu hrvatskih gljivara u Gorskom Kotoru. Kada je u pitanju trovanje gljivama u BIH , najčešći slučajevi su zabilježeni u širem podrucju Tuzle. Naši roditelji i nisu bili baš dobri poznavaoci gljiva, jer su uglavnom brali MLIJEČNICE, za koje knjigama piše da su naročito cijenjene u Rusiji, Poljskoj i BiH.

Kako izgleda PANTEROVKA pogledajte na videu i budite obazrivi - poručuje prof. Smajlović.

PANTEROVKA (Amanita pantherina) - Visina 5 do 12 cm. Šešir do 10 cm, ispupčen, ali i tanjirasto udubljen. Postoje različite nijanse: maslinaste, smeđe, žućkaste, sive, crvenkaste ili bjeličaste boje. Rubovi su iscrtkani ili dublje urezani, kožica ljepljiva po vlažnom, a po suhom vremenu blista. Meso je sočno, bijelo (brzo ugnjili), sa lakim mirisom na rotkvicu, repu ili hren. Bolva (ostatci vrećice) u obliku sitnijih bijelih ljuspica, koje se lako brišu rukom ili kišom (tako da se nalaze i gole).
Izaziva opasna trovanja, koja često (do 20%) završavaju smrću. Znaci trovanja: izrazita uzbuđenost koja na kraju prelazi u komu, sa jakim bolovima u želudcu.

(Doznajemo.com)