Profesor Akif Smajlović nastavlja pisati o opasnostima koje vrebaju zbog nestručnog branja i konzumiranja gljiva, odnosno pečurki...

Vraganji su definitivno najbolje gljive našeg podneblja uz blagvu i sunčanice. Međutim, da je neophodno edukovati ljubitelje gljiva pokazuje slučaj trovanja jednog bračnog para iz Zenice, koji su uz sunčanice ubrali i malu smrtno otrovnu panterovku (prije nego što je portal Doznajemo pisao o toj opakoj gljivi) - podsjeća poznati ekolog iz Zenice.

Povezani sadržaj:

SMRTNA OPASNOST NA SMETOVIMA KOD ZENICE: Prof. Smajlović šetajući šumom naišao na PANTEROVKU!

- Na sreću, izletnici su se javili na vrijeme u KBZ i prošli su bez većih posljedica. Ove godine u Tuzli je zabilježeno 12 trovanja gljivama bez tragičnih posljedica, nastavlja Smajlović, i zaključuje:

- Jedna od najotrovnijih gljiva je i VRAŽIJI VRGANJ / LUDARA, koja raste obično u listopadnim šumama. Za Vas koji berete gljive - savjet da pogledate video zapis na kojem imate priliku vidjeti i mačku (koje su nestale iz gradova zbog prekomjernog broja pasa). Na kraju savjet: berite gljive za koje ste sigurni, ili u društvu izletnika koji su edukovani!

(Doznajemo.com)