Intenzivne snježne padavine u nedjelju su zabilježene i u Chani (Kreta, Grčka). Fotografija u prilogu ovog teksta snimljena je 100 metara od Mediteranske obale. Prema sadašnjim modelima, do srijede se očekuju velike snježne padavine širom kontinenta, s tim da bi Balkan, odnosno jugoistok kontinenta mogli ostati pošteđeni tolike količine padavina, ali uz zadržavanje velikih hladnoća.

Razlog je, naravno, prodor hladne mase sa sjevera kontinenta.

Veliki snijeg i temperature ispod nule na Starom kontinentu su paralizirali veći dio Europe, piše The Guardian. Usljed smrzavanja zabilježeno je više od deset smrtnih slučajeva, ali i obustavljanje saobraćaja, ometanje letova i paraliziranje željeznica.

Najmanje deset osoba je umrlo u Poljskoj, uključujući sedam muškaraca u petak, potvrdile su vlasti. 51-godišnjak je umro od gušenja ugljen-monoksidom zbog neispravnog grijača. Temperature u Poljskoj su pale ispod -20ºC, a jedan čovjek je umro u subotu u Belgiji kada je kamionom skliznuo s autoputa.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je putem Meteoalarma niz novih upozorenja, među njima i nekoliko crvenih zbog izuzetno niskih temperatura. Crveni je alarm danas na snazi za Slavoniju, Baranju, Istru i cijeli Jadran. Narančasta upozorenja su zbog niskih temperatura izdana za ostatak Hrvatske, a za dijelove Jadrana na snazi su žuta upozorenja zbog snažnih udara vjetra.

U Bosni i Hercegovini su u nedjelju u 10 h izmjerene sljedeće temperature: Sokolac -25; Bjelašnica -23; Bugojno -22; Zenica -19; Ivan Sedlo, Sarajevo -18; Doboj, Goražde -17; Zvornik -16; Sanski Most, Tuzla -14; Srebrenica -13; Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Prijedor -12; Gradačac -10; Livno -9; Mostar, Trebinje -6; Neum -3.

U Srbiji bi do srijede trebalo biti veoma hladno, nastavljaju se ledeni dani sa jutarnjom temperaturom od -18 do -10ºC, a lokalno i niže, u planinskim predjelima i oko -25ºC. Vanredna situacija proglašena je na teritorijama opština Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace.

U Italiji su također niske temperature dovele do smrzavanja nekoliko beskućnika. Teški snijeg i jaki vjetrovi rezultirali su preusmjerenim letovima, otkazanim vozovima i zatvorenim cestama, javili su mediji. Neke škole u južnoj Italiji ne rade, jer je snijeg u tim područjima viši od metra, javlja novinska agencija ANSA. U Rimu su zaledile fontane na Trgu Sv. Petra.

Temperatura ja pala na -10 ºC u drugom po veličini gradu Grčke, Solunu. Putevi su privremeno zatvoreni preko većeg dijela sjeverne Grčke, zbog snijega i leda.

Snježno nevrijeme se odrazilo i na Istanbul, a aviokompanija Turkish Airlines je otkazala više od 650 letova. Novinska agencija Anadolija je javila da je Bosfor zaustavljen za trajektne usluge.

Jedan od glavnih autoputeva u Istanbulu praktično je pretvoren u parking nakon što su vozači napustili svoje automobile zbog hladnoće. U sjevernoj Evropi, gdje su stanovnici navikli na temperature ispod nule i snježne zime, policija je u Danskoj upozorila na zaleđene i klizave puteve nakon desetine manjih saobraćajnih nesreća.

Temperature u Latviji su pale na -30 ºC, javila je baltička novinska agencija.