Veliku Britaniju su ovog vikenda pogodile neobične vremenske prilike, a dijelovi države su iskusili snježne oluje, grmljavinu i bujične poplave u svega nekoliko sati! Meteorolog `Met Officea` Peter Sloss upozorio je da ovakav vremenski obrazac možda i nije gotov, zbog prijetnje mini-tornada koja se kreću iz Cumbria.

Inače, ovo nevrijeme prekinulo je talas vrućina koji je vladao nekoliko dana prije u spomenutoj zemlji.

Posebno neobične bile su vremenske prilike u Škotskoj, gdje su zabilježene snježne oluje, veliki led (grad, tuča) i udari munja. Do nedjelje naveče u 9 na snazi je bio tzv. žuti meteoalarm.

Grom je tako zapalio porodičnu kuću u Istočnom Dunbertonširu (East Dunbertonshire), a ukućani su morali pobjeći s lica mjesta ovog horora.

Vatrogasci su po dolasku na lice mjesta zatekli požar na krovu, kojeg su uspjeli sanirati, a niko u ovom incidentu nije povrijeđen.

U drugom događaju, snježna oluja je pogodila vozače na autocesti A9 blizu Dublanea, a neki od njih su se morali zaustaviti, jer su prilike za vožnju bile vrlo teške. Jedan od vozača bila je i mama od teniske zvijezde Andy Murraya, gospođa Judy Murray, koja je na Internetu podijelila fotografiju snijegom prekrivenih cesta.

Škotska nevrijeme 09/06/18a

- Sada je jun, pa šta je ovo! Snijeg i led gdje ja živim. Ovo je A9... - napisala je majka trostrukog osvajača teniskih Grand slam titula.

Također su građani blizu Clydebanka bili pogođeni bujičnom poplavom, koja je izazvala probleme u saobraćaju.

Na jednoj od fotografija vide se automobili na cesti koja izgleda kao rijeka...

Škotska nevrijeme 09/06/18a

(Doznajemo.com)