Pomahnitali terorista Brenton Tarant (Tarrant) jučer je upao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i ubio najmanje 49 ljudi. U ubilački pohod, koji je prenosio uživo na Facebooku, krenuo je naoružan dvjema sačmaricama i dvjema poluautomatskim puškama.

Na snimku su se mogle čuti četničke pjesme iz devedesetih godina, a na svojim je puškama imao ispisana imena ličnosti iz prošlosti i mjesta iz Srbije i Crne Gore.

Dvadesetosmogodišnji Australijanac je rasista i zagovornik bjelačke nadmoći koji se otvoreno divio Andersu Brejviku (Breiviku), Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

SMRT OCA. Luk Mekskimingom (Luke McSkimming) je s Tarantom četiri godine pohađao srednju školu u Graftonu, malom gradu u Novom Južnom Velsu. 

Luk se odselio iz Graftona nakon završetka srednje škole. Izjavio je kako je Grafton mali grad u kojem je teško naći pristojan posao. Odselio se u Zapadnu Australiju kako bi dobio pripravništvo u jednoj kompaniji. Trenutno živi i radi u Perthu.

- Nisam razgovarao s Brentonom još od kraja škole. Ne znam zapravo previše šta se događalo s njegovim životom od završetka škole 2009. jer je tada izgubio je oca - izjavio je Luk.

TIH I POVUČEN TIP. Tarantov otac bio je profesionalni atletičar, a 2010. je umro od raka. Imao je 49 godina. Njegova majka još živi u Australiji.

- Četiri sam godine išao u školu s njim i ovo me iznenadilo. Bio je tih, povučen tip s lošijim ocjenama. Nije ga bilo previše briga za nastavu - dodao je Luk.

U manifestu koji je Tarant objavio, sebe je opisao kao "tipičnog bijelca rođenog u australskoj radničkoj klasi s niskim primanjima", dodajući kako ga obrazovanje nije puno zanimalo. U manifestu je migrante koji nemaju bijelu boju kože zvao uljezima i osvajačima.

- Ne sjećam se da je ikad imao rasističke ispade. Nemam pojma šta mu se dogodilo ni šta je bio okidač za jučerašnja ubistva - izjavio je Tarantov bivši školski kolega. 

- Bio je prijateljski raspoložen i s njim se moglo razgovarati, ali to je bila srednja škola, svi su mogli pričati sa svima bez problema. Brenton je imao prijatelje, ali u to vrijeme se nije družio s popularnom grupom - ispričao je Luk za Index.

Luk je napomenuo kako je Tarant nakon škole radio kao trener u "Big Riveru", lokalnoj teretani u centru. Tamo je bio zaposlen od 2009. do 2011.

NAPADAČ NA DŽAMIJE TARRANT autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu

Bugarske vlasti potvrdile su da istražuju motive boravka u Bugarskoj u jedanaestom mjesecu 2018. desničarskog ekstremiste Brentona Taranta (Tarrant) koji je izveo napad na dvije džamije na Novom Zelandu i ubio 49 ljudi.

Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac koji je izveo napad na dvije džamije u gradu Christchurchu tokom molitve petkom boravio je u Bugarskoj od 9. do 15.11.2018. godine, izjavio je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je verzija teroriste, koji se društvenim mrežama predstavljao kao Brenton Tarant, kako želi otkriti istorijska mjesta i proučavati istoriju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čovjeka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Istražioci već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj - on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je automobil 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mjesta. Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt gdje je iznajmio kola da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Evropi. Prema istim izvorima on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30.12.2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

PODIJELI OVAJ TEKST NA FEJSBUKU

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za zločinački napad, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje djelovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih bijelih naroda. Neki elementi se pozivaju na epizode iz prošlosti Balkana i borbi protiv Osmanske imperije.

POVEZANO
Brenton Tarrant scSLUŠAO ČETNIČKE PJESME, pa onda napravio pokolj: UBIO NAJMANJE 40 LJUDI U DŽAMIJAMA