Na grobu Elvire Economou Babić u Valpovu (Hrvatska) neko je zasadio povrće i redovnoo ga održava. Njen sin, koji već neko vrijeme nije bio na grobu, ne zna ko je posadio niknulo bilje, a grobari ‘šute’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na malom komadu zemlje u dužini od svega metar i pol uredno je, u gredicama, kako je to već običaj u Slavoniji, posađeno mlado povrće. U prvom redu cikla, drugom mladi luk, potom rotkvice, mrkva, mlada salata, potom opet luk, rotkvice i cikla.

Neko je s velikom pažnjom iskusnog vrtlara sve lijepo poredao, pazio na raspored, iskorovio i iščupao travu, a po tragovima vode vidljivo je da se povrće i svakodnevno zalijeva. Sve je uokvireno malom, nedavno zasađenom živicom. Bio bi to baš simpatičan mali vrt da nije jednog detalja - radi se o grobnom mjestu na Gradskom groblju u Valpovu, u kojem je 1987. pokopana žena koja se zvala Elvira Economou Babić.

Pomalo bizaran vrt nije ni na skrovitom mjestu jer je to zapravo jedan od prvih grobova koji se nalazi u dijelu groblja gdje su moderne, kamene i mramorne grobnice. Od cvijeća na njemu nalazi se jedino ruža koja je bez cvjetova.

Uprava firme Urbanizam d.o.o., koja upravlja grobljem, nije bila voljna dati imena onih koji sad, nakon smrti žene, upravljaju tim grobom, jer to ne smiju po zakonu, no mještani Valpova su znali kome on pripada s obzirom na to da su supružnici Economou Babić bili dobro poznati u svom mjestu za života.

Grob vrt Hrvatska 1

Grob vrt Hrvatska 1

Elvira je bila povučena domaćica, a njen sad već također preminuli suprug vrhunski arhitekt porijeklom iz Grčke. Nakon što su se upoznali i vjenčali u Grčkoj, doselili su se u Hrvatsku, u kojoj je gospodin Economou jako volio biti. Povremeno je zbunjivao Valpovčane jer je svojim automobilom često znao voziti lijevom stranom ceste, pa su ga po tome mnogi i zapamtili. Iako je za pretpostaviti da grob sad uređuju njihova djeca, sin i kćerka, ipak jedno od njih nije znalo da na grobu njihove majke, umjesto cvijeća, raste povrće.

- Nisam bio na majčinom grobu dugo. Baš ste me iznenadili tom pričom. Pa o kakvom je povrću riječ?! Jel’ to možda samoniklo? Mislim, ja to nisam zasadio, ne znam je li možda sestra. Iako ne vidim zašto bi ona, a sigurno bi mi i rekla da je to učinila - zbunjen je bio Sebastijan Babić, dodavši kako namjerava otići na groblje to vidjeti.

Bilo kako bilo, onaj ko “uređuje” grob preminule Elvire čini to gotovo svakodnevno u posljednje vrijeme, a zasađeno povrće, zahvaljujući redovnom zalijevanju, i lijepo napreduje.

Grob vrt Hrvatska 1

(Doznajemo.com/24sata)