Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je kako je kod četiri bebe koje su u mjesec dana umrle na odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru izolirana bolnička bakterija Klebsiella pneumoniae, koja je mogla dovesti do smrti, iako je bolnica ranije negirala kako su tek rođene bebe imale bakteriju.

"Nakon ponovljenih nalaza hemokulture kod svih nedonoščadi koja su smještena na ovom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (soj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera - izolirana Klebsiella pneumoniae. Uprkos provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse je izliječeno", navodi se oz Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon što su njeni stručnjaci izvršili provjere i uvid u dijagnoze tek rođenih beba.

Istragu oko smrti nedonoščadi pokrenuli su roditelji nakon što su u mjesec dana umrle četiri bebe.

U nalazu Federalne uprave za inspekcijske poslove se pojašnjava i kako je za vrijeme nadzora federalnih zdravstvenih inspektora utvrđeno da je u Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona naknadno dostavljeno osam prijava o bolničkoj infekciji iz SKB Mostar, ali te prijave su bile nepotpune bez podataka o dijagnozi, terapiji, ishodu, datumu smrti, ali je navedeno kako su sve osobe bile zaražene bakterijom Klebsiella pneumoinae.

Federalni zdravstveni inspektori najavljuju da, nakon provedene inspekcije, namjeravaju poduzeti zakonom propisane mjere te obavijestiti nadležna pravosudna tijela.