U "moru" Facebook stranica, pojavila i još jedna kojoj u opisu stoji da je "agencija za bračna posredovanja", a još veće iznenađenje od toga je njen naziv - "Udaja za Arape".

Povezani sadržaj:

BOSANKA (36) SVE OTKRILA: Udala sam se za Arapa, njemu sam druga žena! Evo kako izgleda naš brak...

Kontaktirala nas je čitateljka koja je razgovarala sa administratorom na stranici kako bi doznala da li zaista rade na "traženju Arapa za muža" ili je ipak riječ o šali. Ispostavilo se da je ovo prvo u pitanju.

"Mi smo agencija koja se bavi posredovanjem, ali isključivo za brak između bosanskih državljana i Arapa. Ako ste zainteresirani za brak, pošaljite svoju sliku i specifikacije - koliko godina, čime se bavite, zanimanje, mjesto prebivališta, a mi ćemo vam ponuditi neke opcije. Sarađujemo sa agencijama za bračno posredovanje iz bogatih arapskih zemalja", potvrdili su.

Na pitanje da li se moraju platiti usluge, kazali su da nije potrebno i da je potrebno samo proslijediti svoje podatke i fotografije, kao i napisati kakvog muškarca želi kako bi ograničili potragu.  javlja N1.

S druge strane, u istraživanju Dnevnog avaza osnovni postulat je bio da se administratoru javi ženska osoba jer naziv grupe "Udaja za Arape" – agencija za bračna posredovanja, sugeriše kako traži lijepe, mlade Bosanke. 

Nakon početnog javljanja i razmjene pozdravnih riječi, administrator stranice ili što bi se reklo neko "s druge strane žice", u Inbox šalje objašnjenje kakva je to grupa i o čemu se radi. 

Hidžab

- "Udaja za Arape" je stranica kojom nastojimo da svojim radom promijenimo način gledanja na upoznavanje dvoje ljudi putem agencije. Stereotipi koji vrlo često prate ovakav oblik upoznavanja, doprinose lošoj reputaciji dobrom načinu da upoznate ljude sa kojima možete ostvariti kvalitetan brak i dobar život – dobili smo prvi odgovor. 

"SPECIFIKACIJE". Nakon našeg insistiranja, da nam podrobnije pojasne da li je to riječ o agenciji ili se radi čisto o nekoj individualnoj ideji kazali su da su oni agencija koja se bavi posredovanjem, ali isključivo za brak između bosanskih državljana i Arapa. 

- Sarađujemo sa agencijama za bračno psoredovanje iz bogatih arapskih zemalja. Ako ste zainteresirani za brak pošaljite svoju sliku i specifikacije, koliko godina, čime se bavite, zanimanje, mjesto prebivališta, a mi ćemo vam ponuditi neke opcije. Naglasite nam šta želite i kakvog muža tražite – pojasnili su administratori. 

Iznenadila nas je riječ "specifikacije", kao da se radi o nekom uređaju iz asortimana televizijskih oglasa ili nekih specijalnih uređaja. 

- Sve nas ispituju, ima ih koji traže visoku djevojku, nisku, mršavicu. Trebate napisati koliko ste visoki i težinu. Pošaljite nekoliko fotografija – rečeno nam je dalje.

Na naše pitanje, da li se podrazumijeva da djevojka ide iz BiH u slučaju neke ozbiljne varijante kazali su da je to osobni dogovor. 

- Što se Arapa tiče oni su različitih pogleda na vjeru i svjetonazor. Mi ćemo vam ponuditi samo ono što tražite – napisala je osoba s druge strane. 

DA LI SE IZA SVEGA KRIJE PROSTITUCIJA? Vrhunac je bio kada smo počeli sumnjati u namjere ove stranice i kada smo spomenuli i postavili pitanje da li se iza svega možda krije svodništvo odnosno prostitucija za bogatu klijentelu. Nedugo nakon toga stranica je ugašena. Uzaludno je bilo odlaziti na pretražicač i ukucavati "Udaja za Arape"...

Saša Petrović, inspektor Federalne uprave policije (FUP) za cyber kriminal, kazao je za spomenuti list da ovakvih stranica ima na stotine u BiH te da svi oni koji na bilo koji način odlučuju da se upuste u komunikaciju s administratorima ovakvih stranica moraju voditi računa i biti izuzetno oprezni.

- Skoro sve "masaže oglasi" su takve, samo različitih varijatni. Skoro iza svakog tog oglasa krije se prostitucija – tvrdi Petrović.

Inače, svaki cyber kriminalista Vam savjetuje da nikada na Internetu, odnosno sumnjivim sajtovima ne ostavljate lične podatke, brojeve računa, kreditinih kartica ili slično.

(Doznajemo.com)