Nakon što je sinoć oko ponoći s balkona na drugom spratu zgrade JU "Dom i porodica" u Zenici pala 16-godišnja štićenica, u ovoj ustanovi i dalje vladaju šok, tuga, nevjerica.

Niko ne može vjerovati da vedre 16-godišnjakinje više nema. Kako su komentirali vidno šokirani uposlenici, bilo je to uzorno dijete.

⁃ Nikad nije bilo s njom problema. Kad god prođe, javi se, pozdravi, pita treba li šta pomoći, uraditi. Ne možemo vjerovati da je više nema...

JU Dom i porodica Zenica nesreća 5

Ipak, posebno je bio stresan trenutak kada je u "Dom porodicu" došao otac stradale djevojčice. U tom domu, inače, boravi još jedna njegova kćerka. Zagrljeni, dok jecaji odzvanjaju holom ustanove, otac i kćerka izašli su iz Doma.

Bit će sve dobro, ako Bog da, babo moj - govorila je, kroz suze, njegova kćerka, nastojeći utješiti tugom shrvanog oca.

Ona, također, nije mogla suzdržati suze i sakriti bol koju osjeća zbog gubitka sestre. Bile su nerazdvojne. U Domu su imale jedna drugu.

JU Dom i porodica Zenica nesreća 5

I ostali prisutni nisu mogli ostati ravnodušni na tužan prizor, dok otac i kćerka zagrljeni odlaze iz Doma. Stradala i njeni srodnici inače su iz Zenice.

Za portal "Avaz" jutros je izjavu nakon tragedije dala i Draženka Subašić, direktorica "Dom porodice", objasnivši da su svi u šoku te da im je sada u fokusu pružiti psihičku pomoć za 85 štićenika, koliko ih boravi u ovoj ustanovi.

JU Dom i porodica Zenica nesreća 5

- Nama je sada u fokusu da, prije svega, amortizujemo, koliko god je to moguće, šok koji su preživjeli štićenici, uposlenici, ali i pružimo podršku i srodnicima stradale djevojčice - izjavila je Subašić.

Podsjetimo, još se utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ove nezapamćene tragedije u Domu za nezbrinutu djecu. Maloljetna štićenica sjedila je oko ponoći na balkonu, kada je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pala i podlegla na licu mjesta. Uviđaj i istraga trebaju razjasniti sve okolnosti kako se to dogodilo...

JU Dom i porodica Zenica nesreća 5

Uviđaj je trajao jutros do četiri sata, a po nalogu dežurnog tužioca treba biti obavljena obdukcija. Zbog ogromnog šoka koji su preživjeli, naročito štićenici koji su svjedočili ovoj tragediji, Hitna pomoć u nekoliko je navrata intervenisala od jutros.

Inače, ovo je druga tragedija u Zenici sa smrtnim ishodom nakon pada s balkona u svega 20 dana. Podsjetimo, još se utvrđuju okolnosti smrti rudara Huseina Mehića, koji je pao s balkona zgrade 04.08. ove godine i podlegao na mjestu.

POVEZANO
Husein Mehić (28)Zenica je još u šoku nakon tragedije: HUSEIN MEHIĆ (28) SA 5. SPRATA OTIŠAO U SMRT

Mladić je, najvjerovatnije, stradao kada je pokušao prijeći s prozora na balkon svoga stana, kada je pao na zelenu površinu ispred zgrade.

DIREKTORICA SUBAŠIĆ istakla je da se rad u ovoj ustanovi definira u tri smjene te da su štićenici pod stalnim nadzorom.

- Naravno, imamo saznanja od uposlenika i štićenika šta se sve dogodilo, ali zbog tajnosti podataka nismo u mogućnosti iznositi ih u javnost ovom momentu - izjavila je.

Niko ne može vjerovati da im se dogodila ova tragedija, kakvu ne pamti ustanova. Posebno boli činjenica što se radi o maloljetnoj djevojčici, koja je pala sa drugog sprata i podlegla na licu mjesta.

Štićenici su u ljetnim danima znali sjediti na balkonu, ali niko nije mogao naslutiti da bi moglo doći do ovakve tragedije.

JU Dom i porodica Zenica nesreća 5