Bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je nakon što se pojavio na sudu, objavili su državni mediji. Navodno je Mursiju pozlilo nakon sesije na sudu, te je brzo preminuo.

- Govorio je pred sudijom oko 20 minuta, a onda se onesvijestio. Brzo je prevezen u bolnicu, gdje je poslije preminuo, naveo je jedan sudski izvor.

Mursi je prvi demokratski izabrani predsjednika Egipta nakon Arapskog proljeća 2011. godine, kojim je okončana 30-godišnja vladavina Hosnija Mubaraka.

No, u julu 2013. godine je svrgnut sa vlasti nakon masovnih protesta i vojnog udara koji je vodio sadašnji predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi.

Al-Sisi je dan Mursijevog njegovog svrgavanja, 30. juni, proglasio državnim praznikom, koji je Vlada nazvala Revolucija 30. juna.

Privremena egipatska vlada krajem 2013. godine je proglasila "Muslimansku braću", organizaciju kojoj je Mursi pripadao, terorističkom, te je zabranila sve njene aktivnosti.

Od svrgavanja Mursija, na hiljade članova "Muslimanske braće" završilo je iza rešetaka, a stotine ih je osuđeno na smrtne kazne dok se sam Morsi suočio sa mnogobrojnim optužnicama.

Sud u Egiptu je krajem 2015. godine Mursiju potvrdio smrtnu kaznu, na koju je osuđen s desetnama drugih ljudi, zbog masovnog bijega iz zatvora tokom revolucije 2011.

Te iste godine, tvrdio je da je prestao jesti zbog zabrinutosti za vlastiti život. Tokom nastavka suđenja u subotu po optužnicama za špijunažu i odavanje povjerljivih dokumenata, svrgnuti predsjednik je poručio da je hrana koja mu je dana 21. i 22. jula trebala dovesti do "velikog zločina".

U oktobru sljedeće godine, egipatski sud mu je izrekao još jednu kaznu, dvadesetogodišnju, što je bila prva pravosnažna presuda prema optužnici koja ga tereti za ubistvo demonstranata tokom 2012. godine.

U novembru 2016. godine, egipatski Kasacioni sud Mursiju je ukinuo smrtnu kaznu, te naložio ponavljanje suđenja.

Mursi, koji je bio u zatvoru gotovo šest godina, suočavao se i sa krivičnom odgovornosti koja obuhvata “odavanje državnih tajni Kataru, udruživanje sa palestinskom grupom Hamas i organiziranje bijega iz zatvora tokom 2011. godine”.

U oktobru 2018. osuđen je na još jednu kaznu, trogodišnju zatvorsku i 60.000 dolara zbog vrijeđanja sudije. Mursi se tada već nalazio u zatvoru, jer je osuđen na kaznu zatvora u drugim slučajevima. Služio je 20-godišnju zatvorsku kaznu za ubistva demonstranata 2012. godine, te doživotnu za navodnu špijunažu za Katar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio je prvi svjetski lider koji je Mursiju odao počast, nazivajući ga “mučenikom”.

- Neka Allah našem bratu Mursiju, mučeničkoj duši, podari mir, izjavio je Erdogan koji je s bivšim predsjednikom imao bliske veze.

- Neka je rahmet duši našeg brata, našeg šehida Morsija... Zapad je uvijek šutio o tim smaknućima Sisija. Nažalost, zemlje članice EU, koje su zabranile smrtu kasnu, kasnije su, na poziv Sisija, prisustvovali sastanku u Egiptu. To nije samo dvoličnjaštvo nego višeličnjaštvo - naveo je Erdogan.

Podsjetio je da su Morsi i na hiljade njegovih saradnika i prijatelja pet godina ležali u egipatskim zatvorima.

- Naše molitve su uz njega. Neka Bog olakša njegovoj braći koji su uvijek bili uz njega. Izražavam saučešće i egipatskom narodu kao i porodici Morsija!

Egipatski Vrhovni sudski savjet 2016. je primorao 32 suca da se umirove jer su se protivili vojnom zbacivanju Mursija s vlasti, što je potvrdio jedan visoki sudski dužnosnik. Odluka je bila dio gušenja bilo kakve forme neslaganja s vojnom vlašću.