Situacija vezana za ograničenje kretanja oko pandemije virusa COVID-19 dovela je do toga da vlada u Maleziji uputi savjet ženama da budu lijepo odjevene kod kuće, da ne «grindaju» svojim muževima, odnosno da pristojno komuniciraju kako bi to radile i na poslu – a sve zbog toga da bi se izbjegli sukobi u familijama.

Međutim, stigle su i kritike da se na ovaj način naglašavaju se*sistički stereotipi. Za neke su ove preporuke šokantne!

Malezija COVID-19 zene 1

U seriji postera online sa hashtagom #WomenPreventCOVID19, Ministarstvo za razvoj familije i zajednice izdalo je preporuke kako da se izbjegnu konflikti unutar doma, a nakon uvedenih mjera smanjenog kretanja 18.03. ove godine.

U jednom od postera muškarac sjedi na sofi i upućuje zamolbu supruzi da se suzdrži od «sarkastičnih» komentara ukoliko joj treba pomoć u kućanskim poslovima.

Ministarstvo je također savjetovalo ženama da se lijepo obuku i našminkaju, onako kako bi to uradile da idu na posao...

- Izbjegnite «grindanje» svojim muževima, savjetuje se u još jednom postu, gdje se dodaje i malo humora aluzijama na anime karakter Doraemon – plavu mačku robota, koja je popularna u Aziji.

Zanimljivo je da je u nedavnom "pismu iz budućnosti" iz Italije, književnica Francesca Melandri upozorila na mogući porast nasilja u familiji tokom pandemije:

- Mnoge žene će biti pretučene u svojim domovima - navela je, između ostalog.

POVEZANO
Ambulance koronavirus KinaPISMO IZ ITALIJE: Mislite da će kod vas biti drugačije nego kod nas? Varate se, evo šta vas sve čeka