Kim Jong-nam (46), polubrat sjevernokorejskog lidera, Kim Jong-una, navodno je ubijen u glavnom gradu Malezije Kuala Lumputu, tvrde izvori iz Južne Koreje, javlja BBC.

Malezijska policija potvrdila je da se muškarac, koji je u ponedjeljak na aerodromu čekao na let za Macau, osjetio slabo na licu mjesta i preminuo tokom prevoza prema bolnici. Prvo je bio odveden u ambulantu na samom aerodromu, a zatim je vozilom Saniteta upućen u bolnicu.

No, određenu konfuziju izazvala je zvanična objava da je ubijen muškarac po imenu "Kim Chol", sa različitim datumom rođenja od onog koji ima Kim Jong-nam.

Prema izvještaju TV Chosun, kablovske televizijske mreže u Južnoj Koreji, gospodin Kim je otrovan na aerodromu od strane dvije žene, vjeruje se iz Sjeverne Koreje, koje su ga ubole otrovanim iglama, a zatim taksijem otišle sa lica mjesta.

Naložena je obdukcija i toksikološka analiza tijela preminulog, koja bi, uz ostale elemente istrage, trebala potvrditi ili odbaciti ove navode.

Kim Jong-nam

SMATRAN VJEROVATNIM NASLJEDNIKOM. Kim Jong-nam - na kojeg su navodno i ranije pokušavani atentati - nekad je smatran vrlo vjerovatnim nasljednikom na čelu Sjeverne Koreje, možda i najzatvorenije države na svijetu, ali je funkciju ipak preuzeo Kim Jong-un.

SIN MU STUDIRAO U BiH. Sin ubijenog Kim Jong-nama nekoliko godina je proveo u BiH, gdje je u Mostaru studirao na "Ujedinjenom svjetskom koledžu".

(Doznajemo.com)