7-godišnja Sophia Baechler preminula je prije četiri godine dok se s familijom odmarala na brodu na jezeru Minnetonka u Minnesoti (SAD).

Baš kao i italijanska familija na Hvaru, Sophia se otrovala CO plinom nakon što je jednog poslijepodneva sišla u kabinu na brodu kako bi odspavala 45 minuta. Umrla je u roku od 10 minuta!

POVEZANO
Eugenio Vinci jahta trovanje 1STIGLI REZULTATI OBDUKCIJE: Potvrđeno šta je ubilo menadžera na brodu i životno ugrozilo još 5 ljudi

Njena smrt izazvala je burne reakcije u SAD i na kraju dovela do usvajanja novog zakona prema kojem se u određene brodove moraju ugraditi detektori CO.

Sophijin zakon, kako je dobio ime po preminuloj djevojčici, stupio je na snagu 1. maja 2017. godine. Radi se o prvom takvom zakonu u SAD.

Nakon Sophijine smrti njeni su roditelji krenuli u bitku za izglasavanje zakona. I uspjeli su. Prema novom zakonu, detektori su obavezni u svim brodovima koji imaju zatvorene kabine za spavanje, prostoriju s umivaonikom ili kupaonicu, podsjeća KSTP.

Budući da su nadležne institucije procijenile da obični detektori neće biti dovoljni na brodovima, krenulo se u izradu posebnih detektora, zbog čega je implementacija zakona potrajala.

Također, prema novom zakonu, svi brodovi koji imaju detektore starije od 2012. godine dužni su ih zamijeniti.

Na brodovima su obavezne i naljepnice sa znakom upozorenja na mogućnost curenja CO, koje moraju biti vidljive na više mjesta.