Očekuje se kako će trodnevna magnetna oluja pogoditi našu planetu krajem mjeseca, objavila je astronomska laboratorija Instituta za fiziku Ruske akademije nauka.

Prema izračunima, solarna oluja će početi 27. septembra i trajaće do do 29. septembra. Tokom prva dva dana poremećaj magnetosfere Zemlje trebao bi biti snažniji (kategorije G2), a trećeg dana će jačina solarne oluje oslabiti, najavljuju iz spomenutog Instituta.

POVEZANO
Baščaršija noćSLIJEDE 3 DANA MRAKA NA ZEMLJI: 21., 22. i 23. neće biti sunčeve svjetlosti, a onda oluje?

Solarne oluje kategorije G2 djeluju na energetske sisteme, satelitske uređaje i visokofrekventne radio talase. Posebno se to odnosi na GPS i radio! Neki mediji čak pišu da kad oluja počne, treba isključiti na ovo osjetljive uređaje da se ne bi pokvarili!?

Solarne oluje su česta pojava u svemiru i mogu da prouzrokuju smetnje na elektronskim uređajima za komunikaciju, kao i na svim ostalim elektronskim sistemima. One šalju velike talase elektromagnetne energije na Zemlju što utiče na njeno magnetno polje.

Na Zemlji je najčešće prepoznajemo kao pojavu zvanu Aurora, koja se manifestuje kao promjene na nebu iznad Sjevernog i Južnog pola, koje vidimo kao munjevito pokretanje ljubičaste, plave i zelene boje po noćnom nebu.