Navršilo se tačno 27 godina otkako je mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijen u pokušaju da napuste opkoljeni grad. Priča tragično stradalih sarajevskih Romea i Julije obišla je svijet...

Podsjetimo, Boško i Admira ubijeni su 18.05.1993. godine na mostu Vrbanja dok su zajedno pokušavali napustiti opkoljeno Sarajevo. Pogođeni su snajperskim hicima. Prvo je pogođen Boško koji je izdahnuo, a drugi metak pogodio je Admiru koja je ranjena dopuzala do svog ubijenog momka, zagrlila ga i preminula.

Boško i Admira arhiva

Njihov posljednji zagrljaj na mostu Vrbanja trajao je sedam dana. Prolazili su dani i noći, a niko se nije usuđivao skloniti njihova tijela. Osmog dana Vojska RS natjerala je zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu. Sahranjeni su na groblju u Lukavici, a nakon rata, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela prebačena su u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven.

Priču o tragičnoj ljubavi prvi je objavio američki novinar Kurt Schork, reporter iz ratnih područja pa tako i iz BiH. On je već nekoliko dana nakon događaja pisao o Bošku i Admiri.

Fotografija njihovih tijela na mostu Vrbanja obišla je svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.

Boško i Admira upoznali su se za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, 1984. godine. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

Kad je počeo rat 1992. godine, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio ostaviti svoju Admiru. Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti. U maju 1993. godine između Vojske RS i Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, odnosno da će moći preko mosta Vrbanja preći na Grbavicu. Međutim, nisu uspjeli.

U povodu prošle godišnjice stranica "Bošnjaci" na društvenim mrežama postavila je objavu koja je izazvala pravi haos i različite komentare. Uz sliku mladića i djevojke naveli su ovo:

"Kako se zovu oni koji ostave `ljiljane` i krenu zagrljaj agresoru? DEZERTERI BOŠKO I ADMIRA

BUDI FACA - PODIJELI SLIKU.
SEVAP JE ŠIRITI ISTINU!"

Boško i Admira arhiva