U Beču (Austrija) je uhapšen sin pisca i bivšeg ambasadora Srbije u Austriji, Dragana Velikića, koji je zaposlen u bolnici AKH, kao psihijatar.

Za razliku od domaćih medija koji su brzo razotkrili identitet Vida Velikića, austrijski mediji mu kriju ime zbog presumpcije nevinosti, jer još nije zvanično dokazano da je upravo on krivac za trovanje kolega u bolnici u kojoj radi.

Ipak, u diplomatskim krugovima je procurila informacija da je potencijalni počinilac ovog krivičnog djela upravo mladi Velikić, kojeg su u austrijskim medijima novinari opisivali kao "ambicioznu osobu iz ugledne i uspješne porodice".

Naime, on se sumnjiči da je u bolnicu u kojoj je zaposlen odnio tortu kako bi počastio njeno osoblje - ali da je u tortu dodao određene lijekove. U poslasticu je bio ubrizgan koktel sedativa truksal i benzodiazepam, koji se koriste u liječenju psihijatrijskih bolesnika.

Poslije incidenta se srpski psihijatar nije pojavio na poslu, pa ga je austrijska policija lovila po bečkim kafićima, a u jednom od njih je i uhapšen.

- Desetak članova kolektiva je jelo tortu. Osmoro ili devetoro su imali čudne simptome, a njih četvoro čak i ozbiljnije tegobe. U početku su svi mislili da su se zarazili koronavirusom. Tek nedjelju dana kasnije, probudile su se sumnje da tegobe imaju veze sa tortom. Doktor koji je pojeo najveće parče završio je u bečkoj Opštoj bolnici, navodi direktor ustanove u kojoj je Vid Velikić radio za Heute.

Sumnja se da je motiv za sumanut potez Vida Velikića bila neuzvraćena ljubav jedne od koleginica iz kolektiva ljekara, sa kojom je želeo da uđe u vezu.

Ono što je interesantno je što ovo nije prvi put da sin srpskog pisca i bivšeg ambasadora uznemirava svoje kolege u Austriji. Jedan od ljekara je iznio sumnju da mu je Vid Velikić izbušio gume, zbog čega je morao da instalira kamere oko kuće.

Za potvrde ovih izuzetno bizarnih tvrdnji treba sačekati sudski proces, koji je u slučaju mladog srpskog ljekara, sada prilično izvjestan.