Da li će se dogoditi nešto što nije bilo od 1792. godine?

Pobjednik predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama treba biti inauguriran 20. januara, što je tradicija koja seže u davnu 1792. godinu.

Kako sada stvari stoje, demokratski kandidat Joe Biden je pobjednik izbora, ali šta ako sadašnji predsjednik Donald Trump odbije priznati njihove rezultate i slijedom toga, odbije napustiti i Bijelu kuću? Ovim pitanjem bavio se Vox, koji je dao i svoju analizu...

POVEZANO
Trump zamišljenTRUMP POTPUNO VAN REALNOSTI: U novim statusima tvrdi da je zapravo on pobjednik izbora!?

Naime, već se dešavalo da su kandidati osporavali rezultate izbora, sjetimo se, recimo, slučaja s brojanjem glasova na Floridi 2000. godine, koje je na kraju morao prekinuti Vrhovni sud, ali nikad se nije desio tako ekstreman slučaj da bi predsjednik koji je izgubio izbore odbio napustiti Ovalni ured.

S obzirom da ponašanje Donalda Trumpa ovih dana, pa i prethodnih mjeseci – gdje je otvoreno optužio za navodnu «krađu izbora», očito je da šansa da se ovo prvi put dogodi nije 0.

- Zamislimo ovaj scenarij. Biden je zvanično proglašen pobjednikom, ali Trump ne želi da odstupi i izjavio je nešto tipa «Ja sam pobijedio i ostajem predsjednik iduće 4 godine!» U tom slučaju Biden ima samo jednu opciju – proći inauguraciju, a onda izbaciti Trumpa iz Bijele kuće uz pomoć Tajne službe.

- Kao predsjednik, Biden ima ovlasti da naredi Tajnoj službi da fizički ukloni Trumpa ili bilo koga drugog ko je tu nelegalno – objasnila je Barbara McQuade, bivša državna tužiteljica za istočni distrikt Michigana.

Zanimljivo je da američka vojska, koja je poseban entitet u odnosu na Tajnu službu, nema planova da se uključuje u izborni proces, čak i kad bi Trump pokušao uzurpirati vlast.

- Ukoliko dođe do spora oko bilo kojeg aspekta izbora, američki sudovi i Kongres su ti koji trebaju razriješiti situaciju, a ne vojska – objašnjavaju eksperti.

Međutim, ukoliko dođe do pravne bitke kojom bi se osporavao rezultat izbora, stvari stoje nešto drugačije.

Naime, ukoliko sudovi odluče prihvatiti Trumpove primjedbe i osporavanja rezultata izbora, to bi, u nekom «najgorem scenariju», moglo dovesti do ustavne krize epskih razmjera, jer Kongres ne bi mogao certificirati rezultate izbora – a u normalnim slučajevima to učini dvije sedmice prije dana inauguracije novog predsjednika.