Četvero djece iz sarajevske općine Stari Grad od jučer praktično nemaju nikoga. Njihova majka Emina Stanković je preminula od karcinoma. Oca, također nemaju. Sarajka Aida Feraget početkom mjeseca organizirala je prikupljanje pomoći za ovu familiju koja je živi u nehumanim uvjetima.

I odziv dobrih ljudi bio je nevjerovatan. Donijeli su hrane, higijenskih potrepština, novca za lijekove...

A sada četvero djece, od kojih je troje maloljetno, ostali su bez majke.

- Amar, Eminin sin, mi je javio da je preminula. Od tada sam s njim u kontaktu. Oni su u stanju socijalne potrebe. Sav onaj novac koji smo skupili njoj za lijekove, Amar može upotrijebiti za sahranu. Međutim, oni imaju pravo da im Općina ili Kanton, nisam sigurna koji nivo vlasti, skinu taj teret i preuzmu troškove na sebe. Trenutno radimo na tome. Amar je punoljetan, tako da će vjerovatno skrb o njegova tri brata preći na njega - navodi Feraget.

Porodica Stanković siromaštvo

Foto: Feraget nema namjeru dići ruke od Eminine djece

Na koji način, Aida ne zna sada.

- Oni nemaju više nikoga, ne postoji nikakav otac. Sami su zaista. Šta će biti s njima u smislu zakona, to ne znam, znam da ja neću dići ruke od njih. Njima vlast, koja god, s kojeg god nivoa, mora dati četiri suha zida među kojima će živjeti. A dalje će narod srediti. Ne moraju im oni dati ni namještaj ni ništa. Oni imaju pravo da imaju barem smještaj. Amar je jedno divno mlado stvorenje. Zbog korone je ostao bez posla. Inače je i prije sve na njemu bilo, otkako im se mama razboljela - govori Feraget teškog glasa.

POVEZANO
Feraget status 22/01/21aTUŽNA VIJEST: Umrla je Emina, umrla je mama četvero djece...