Nizvodno od Bunskih kanala u rijeci Neretvi pronađeno je i izvučeno tijelo nestalog kajakaša. Nastradao je 29-godišnjak, a riječ je o poznatom bh. alpinistu i sportistu Arminu Gaziću.

Oko podneva u petak tri osobe s dva kanua su se prevrnule na ulazu u Bunski kanal. Potraga je bila intenzivna, a lokalitet je posebno opasan, čak i za spasioce - naveo je ranije izvor iz Saveza Gorskih službi spašavanja (GSS) u BiH. Stoga je i akcija izvlačenja tijela u kojoj su učestvovali ISS Mostar, GSS Mostar, HGSS Mostar i HGSS Čapljina, a koju je vodio Goran Mitrić, bila izuzetno kompleksna i opasna. Praktično, bila je jedna od najzahtjevnijih koju su do sada izveli pripadnici GSS u BiH.

Kajakaš se, zajedno s još dvije osobe nalazio na čamcu koji se prevrnuo u rijeci. Druga osobe su, osim pronađenog, uspjele doplivati na obalu. Zbog toga je ova nesreća posebno teška za Amelu Ivković-O'Reilly i Edina Vretu, koji su sa stradalim Gazićem bili zajedno u kajaku u trenutku nesreće. Gazić i Ivković-O'Reilly bili su dio ekipe koja je u drugom mjesecu ove godine osvojila najviši vrh Afrike, Kilimandžaro, visok 5.895 metara.

Gazić je nedavno na Fbu objavio video o avanturama s kajakom na Neretvi

OKOLNOSTI TRAGEDIJE? Nažalost, pred stradalim 29-godišnjakom su se, praktično, ispriječile dvije smrtnosne prepreke. Njegovo tijelo je ostalo zarobljeno u tzv. sifonu s cjedilom ispod mjesta prevrtanja čamca.

Te dvije prepreke, kako su objasnili iz Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini, čiji su pripadnici angažirani u akciji potrage, praktično je bilo nemoguće izbjeći.

S jedne strane to je rupa u stijeni, a s druge mjesto s naplavinama drveća i to su mjesta kroz koje ljudsko tijelo ne može proći.

DIRLJIV OPROŠTAJ BRATA. Gazić je jedan od najboljih alpinista u poslijeratnoj BiH. Prvi Bosanac koji je savladao sjevernu stranu Matterhorna. Iako mlad, ostavio je iza sebe velika djela za pamćenje.

Zeničanin i Sarajlija... Bosanac... njegova priča je velika i u svjetskim razmjerama... Bio je nepokretan, ponovo naučio hodati.. pa osvajao ekstremno teške vrhove... Bio je odličan planinar, skijaš, bavio se hikingom. Danas je u Neretvi prestalo kucati njegovo srce :(

Armin Gazić adventura

Njegov brat Edin Gazić se oprostio dirljivim statusom na Facebooku:

- Život.
Ova godina, za mene je već najgora i najbolja ikad.
Kao i mnogima najgora, ali moja Dina je meni učinila i najboljom...
Život mi je prvo dao da budem sin, da sam birao roditelje, bolje ne bih izabrao. Onda mi je dao da budem brat i još mnogo toga pa me nagradio očinstvo.
Onda mi je uzeo tebe, uzeo mi je BRATA jedinog pravog, napravio me jedinicom...
Ali ja sam ponosan na tebe, sada više nego ikad. Čitam komentare kako se svađaju jesi li iz Zenice ili Sarajeva... To je brate pobjeda, nama to nikada nije bilo bitno. Uvijek smo bili rođeni u Zenici i Sarajevo je bilo naš glavni grad, jer mi smo bili i ostali Bosanci i Hercegovci!! Putovao si, osvajao si najveće i najzahtjevnije vrhove svijeta... Ali tvoja najveća ljubav je uvijek bila bosanska i hercegovačka planina, pašnjak, hrana, rijeka... Tvoja životna priča je herojska... Bosna ti je dala život, Hercegovina ti ga je uzela BRATE!❤️
Ovo sam pisao iz srca, jer nemam pojma šta drugo da radim. Hvala vam svima puno, mnogo mi znače sve poruke podrške ❤️

(Doznajemo.com)