Svjetske agencije prenijele su kasno sinoć da su se demonstranti i pristalice opozicije sukobili s policijom i pokušali da upadnu u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu, nakon najave vraćanja restriktivnih mjera, uključujući policijski čas za vikend, radi suzbijanja širenja virusa korona. Pojedini demonstranti su, navode agencije, nakratko uspjeli da se probiju u zgradu Skupštine, ali su ih policajci potisnuli, a oni su uzvratili paljenjem baklji i bacanjem kamenja, flaša i jaja na policiju.

AP navodi da je policija u nekoliko navrata ispalila suzavac na demonstrante ispred zgrade parlamenta, dok su pojedini demonstranti uzvikivali: "Ostavka, ostavka".

Nekoliko sukoba izbilo je između nekih od najekstremnijih demonstranata, koji kako se čini, navodi AP, pripadaju krajnje desnim grupama, i policajaca koji su koristili palice.

Policija se, navodi se, sukobila sa demonstrantima i ispred zgrade RTS, koju opozicija optužuje za pristrano izještavanje u korist vlasti.

Demonstracije Beograd 07/07/20a

Prethodno je predsjednik Aleksandar Vučić opisao situaciju s epidemijom virusa korona u Beogradu kao "alarmantnu" i "kritičnu", jer su bolnice u gradu blizu popunjenih kapaciteta, nakon što su vlasti ranije tokom dana javile o najvećem dnevnom broju smrtnih slučajeva od virusa korona.

Mnogi su, kako piše AP, optuživali predsjednika Srbije da je prethodne mjere zatvaranja ukinuo samo zbog izbora, što je on negirao.

Agencija je prenijela i da je premijerka Srbije Ana Brnabić osudila proteste, navodeći da će policija zaštititi red i mir i optužila opozicione političare da stoje iza upada u parlament.

Sky News prenosi izjavu predsjednika Srbije u kojoj je istakao da se nacija vjerovatno previše opustila, misleći da je, kako navodi Vučić, korona iza njih. Međutim, i ovaj medij također navodi da su se u Srbiji, uprkos pandemiji, održali izbori na kojima je Vučić pobijedio, ali i da su se održavali fudbalski i teniski mečevi.

Reuters navodi da je Srbija sa sedam miliona stanovnika prijavila je 16.168 slučajeva virusa korona, i 330 preminulih, a samo u utorak zabilježeno je 299 novooboljelih i 13 preminulih.

Epidemiolozi i doktori upozorili su da su bolnice pune, a mediciski radnici umorni, navodi britanska agencija, piše Telegraf.

"Srbija se jučer suočila s najvećim brojem preminulih, njih 13", konstatirao jeBBC.

Reuters ističe da je Srbija početkom trećeg mjeseca uvela vanredno stanje radi suzbijanja širenja virusa korona, a krajem maja bila među prvim zemljama koja se otvorila i zakazala izbore za 21.06.

Protivnici krive Vladu za porast broja slučajeva virusa korona i tvrde da građani ne treba da plaćaju cijenu još jednim policijskim časom, navodi Reuters.