U dijelovima Dalmacije u subotu je puhala najjača bura ikad izmjerena, a jutros oko 4.00 u Splitu je izmjeren udar bure od čak 176 kilometara na sat, što je najveća poznata brzina vjetra izmjerena u tom gradu.

U pojedinim dijelovima grada granje i drveće padalo je na puteve, par stabala je u Trogiru palo na automobile, a jak vjetar oborio je saobraćajne znakove!!

U Splitu je izmjerena temperatura od -1, dok je, kako se navodi, subjektivni osećaj -11 stepeni, na Dinari je izmjereno -17.

Orkanska bura 23/02/19 0

U toku noći su zbog jake bure izbili veći požari kod Splita i Makarske, a u ranim jutarnjim satima izbio je požar i u Solinu.

Samo na makarskom području tokom noći bila su aktivna četiri požara, dok je požar u Solinu izbio oko jutros oko 5.00, zapalili su se makija i borova šuma

ORKANSKA BURA jačine preko 100 kilometara na sat, koja je posle ponoći počela da puše, prouzrokovala je u Herceg Novom na Crnogorskom primorju štete na elektro mreži, zelenilu, na krovovima kuća od Sutorine do Kamenara, vratima, prozorima, a odnijela je i dio krova Instituta Igalo, iznad bazena.

Pozivi za pomoć počeli su već posle 22 sata, a prema izjavi načelnika Službe Zlatka Ćirovića, od sinoć su imali četiri požara – kod hotela "Xanadu", na Mokrinama i dva u Zelenici, javio je "Radio Jadran".

Prema njegovoj izjavi, vatrogasci su na nekoliko lokacija uklanjali polomljena stabla, a oko 4.30 su intervenisali na Savini, gdje je vjetar izbio vrata na jednom stambenom objektu.

U Bijeloj je na autobusko stajalište palo drvo i oštetilo parkirana vozila, a ima kvarova i na elektro mreži, jer napon često slabi, a povremeno dolazi i do kraćih prekida.

Orkanska bura je najveću brzinu dostigla jutros oko 3.00, kada su udari vjetra bili 142 kilometra na sat.

Orkanska bura 23/02/19 0

Vjetar čupao stabla u Mostaru (Foto: AA)

HERCEGOVINA POGOĐENA. Snažna bura koja je lomila stabla i blokirala saobraćajnice, te čupala fasade sa zgrada pogodila je i Mostar nanoseći velike materijalne štete i otežano funkcioniranje grada.

Snažna orkanska bura koja je noćas pogodila područje Hercegovine prozrokovala je štetu i u Čapljini. Najgore je bilo u naselju Struge/Gorica, gdje su oštećeni grobovi i nadgrobni spomenici...

Jedna osoba je zadobila lakše tjelesne povrede pošto je stablo palo na putničko vozila, a povrijeđeni je hospitalizovan na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Oštećeno je nekoliko automobila, a na pojedinim objektima došlo je do obrušavanja fasada.

Jak olujni vjetar koji je tokom noći bio u Trebinju, devastirao je Gradski park, a veliku štetu pretrpjeli su zatvoreni bazen, čija je gradnja u toku, kao i brojni privatni objekti.

U Gradskom parku vjetar je tokom noći iščupao više stabala i tom prilikom oštetio javnu rasvjetu, zelenu površinu i staze, a na bazenu, čija je gradnja u toku, vjetar je odnio tek postavljenu krovnu konstrukciju i bacio je u reku Trebišnjicu, javio je "Tanjug" i dodao da su ostaci krovne konstrukcije razneseni dva kilometra rijekom.

Vjetar je čupao stabla u više trebinjskih naselja, nosio krovove sa objekata, a s jednog prodajnog centra montažne zidove.

Kakomožete vidjeti na fotografiji ispod, vjetar je načinio materijalnu štetu i na području Tomislavgrada...

Orkanska bura 23/02/19 0