«Facultas za prosperitet mladih», u okviru projekta «Božić i Uskrs u općini Stari Grad», koji se implementira u sklopu «Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu» (ReLOaD), koji financira EU, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), na području Općine Stari Grad provodi završnu fazu preventivne kampanje «Mir s vama» te ekološko-medijske kampanje «Pjevaju šume».

Ciljevi preventivne kampanje «Mir s vama» su sprječavanje maloljetničke zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava za vrijeme sezone blagdana.

- I tijekom proslave ovogodišnjih blagdana povećan je broj intervencija u službama hitne pomoći, a najveći broj intervencija zabilježen je zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom. Uglavnom je riječ o djeci mlađoj od deset godina. Prema podacima objavljenim u medijima, novogodišnja noć u Sarajevu je protekla relativno mirno – jedan dječak i muškarac srednjih godina zadobili su povrede od petarde. Pozivamo još jednom sve građane, a posebno roditelje, da se do svršetka božićno-novogodišnjeg razdoblja suzdrže od upotrebe pirotehnike i da obrate pažnju na djecu te da im ne dopuštaju rukovanje petardama i ostalim pirotehničkim sredstvima. U ovakvim situacijama vrijedi ona stara narodna izreka «Bolje spriječiti nego liječiti», izjavila je Ivana Krstanović, koordinatorica projekta.

S druge strane, ekološko-medijska kampanja «Pjevaju šume» bazirana je na sprečavanju masovne sječe jele, bora i smrče za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Cilj je utjecati na svijest slavljenika o ekološkim implikacijama blagdanske sječe drveća.

- U BiH je u dvanaestom mjesecu 2017. godine, nažalost, ipak posječeno mnoštvo šumskog blaga, koje biva odbačeno početkom nove 2018. godine, odnosno nakon samo petnaestak dana, pri čemu veliki broj neće biti primjereno zbrinut i prerađen. Posjeći bor koji se neće korisno upotrijebiti, a trajat će samo nekoliko tjedana, ništa je drugo nego nepotrebno uništavanje. I nije istina da će se sva ta bačena drvca iskoristiti, većina će ih završiti na smetlištima i tamo istrunuti. Ako u vašem mjestu nema organiziranog odvoza božićnih drvaca koje će reciklirati komunalna služba, građani to mogu učiniti sami. Postoji nekoliko načina na koje drvca možete kompostirati ili reciklirati. Borove iglice, grančice i usitnjene deblje grane možete koristiti i kao pokrivku za tlo koja sprječava isušivanje tla, poručuje Krstanović.

Ovih dana mnogi su raskitili svoja božićna drvca. Dok se ukrasi spremaju za iduću godinu, drvca najčešće završe na ulici.

- Živa božićna drvca, koja su odradila ugođaj, trebaju završiti na pogonima za kompostiranje, znači pogonima za obradu biološkog otpada. Kako bi se izbjegli prizori nabacanih odbačenih borova posvuda, molimo građane da ne bacaju drvca u kontejnere za drugi otpad, već pored njih ili na neka vidljiva mjesta. Ukoliko božićna drvca završe u kompostu, na taj način su opet iskorištena. Potom se taj kompost koristi za gnojenje ostalih zelenih površina u gradu, pa su božićna drvca, iako sječena, potpuno reciklirana. Drvo se također može iskoristiti, ako ne u gradskom kompostištu, onda svakako u vrtnom, gdje se pretvori u kompost i tako na neki način ponovno vratiti u ciklus života, izjavio je dr. sc. Marijo Pejić, idejni tvorac kampanja «Mir s vama» i «Pjevaju šume», koji je vodio edukativne radionice za volontere u okviru projekta.

Na području općine Stari grad građanima su podijeljeni promotivni leci te primjerci CD popularne duhovne muzike pod nazivom «Mir s vama».

Kampanja Mir Pjevaju šume 2017a

(Doznajemo.com)