jedan od regionalno najpoznatijih arhitekata u Srbiji, gospodin Nebojša Glišić je na svom Facebook profilu iskazao mišljenje zašto je potres u Albaniji bio tako katastrofalan i odnio na desetine ljudskih života.

On smatra da su sitne uštede prilikom gradnje na armaturi i bitenu, te amaterizam, vodili prema tome da se neke zgrade sruše kao "kule od karata", iako je vidljivo da su objekti pored njih (očito solidno građeni) ostali praktično netaknuti uprkos jačini zemljotresa.

Njegov post prenosimo u cijelosti:

POVEZANO
Diena Meçaj Karanxha 1Mama preminula od tuge nakon što je čula da joj je KĆERKA POGINULA U POTRESU

- U prve tri fotografije je satkana sva moja decenijska borba sa amaterima u poslu, sa sitnim koristoljubljem, bednim uštedama u armaturi, serklažima, seizmičkim platnima...Milion puta sam se sreo sa tim pitanjem od strane investitora: zašto toliko armature i betona?? Evo zato! Ne dešava se svaki dan, ali kad se desi odnosi ljudske živote i pravi neizmerne štete. Da je se radilo po propisima, sve ove zgrade, povredjeni i mrtvi u njima bi bili sadа živi i zdravi. Sem sitnijih pukotina, i popadalih stvari po stanu i kući, ništa se ozbiljnije ne bi desilo. Danas bi imali i dom i život. Prva slika govori kako je potpuno nov objekat poklekao pod težinom spratova, evidentno bez adekvatnih seizmičkih platana, horizontalnih i vertikalnih armirano betonskih serklaža koji bi prihvatili moćne sile zemljotresa..samo se sklopilo... kao što se mogu sklopiti spratovi starih objekata na kojima su nadzidani silni novi spratovi.

POVEZANO
TUGA VELIKA Almir i Stela potres AlbanijaALMIR i STELA PRONAĐENI ISPOD RUŠEVINA: Ona je u rukama držala dijete... (FOTO)

Dzaba armatura i beton gore kada su kolena tanka.. Na drugoj i trećoj slici se vidi kako se ruše uglovi zgrada usled evidentnog nedostatka armirano betonskih serklaža. Potpuno je neshvatljivo da neko svu svoju životnu ušteđevinu (često i se i zaduži) kao i živote svoje porodice daje u ruke ljudima koji nisu stručni da shvate a kamo li da znaju šta da urade kako bi sprečili da sutra ne završite pod ruševinama. Za vrednost jednog prosečnog mobilnog telefona koji se kupuje svake godine, kupili bi ste mir sebi i budućim generacijama, angažujući inženjera da uradi svoj posao. Odbio sam nebrojeno puta da učestvujemo u projektima bestijalnog nadzidjivanja, jer ono šta može da se desi, jasno je k'o dan. Kada se uključi ta sorta ljudi koja ih realizuje a moral i obraz su im davno nestali, opijeni profitom, ovakve slike su neizbežne. Redovno ih pitam: jel pomisliš da tvoje dete Il unuče dodje u goste kod drugara u to što si sklepao i desi se zemljotres....i do kraja života živiš sa saznanjem da si ih ti ubio zbog cetiri šipke armature R14 i malo betona...

Nebojša Glišić Albanija potres 0

Nebojša Glišić Albanija potres 0

Nebojša Glišić Albanija potres 0

Nebojša Glišić Albanija potres 0

Nebojša Glišić Albanija potres 0

(Doznajemo.com)