Sloveniju je zgrozio zločin u selu blizu Krškog i mučenje 26-godišnjaka koji je danas preminuo, a posebno morbidna okolnost je da je počinitelj torturu snimao te je objavio na Facebooku, gdje je 23-minutni snimak pogledalo 232.000 korisnika, sve dok video na intervenciju policije upravljač društvene mreže nije odstranio, javljaju Slovenske novice.

Sve se događalo u noći s nedjelje na ponedjeljak, a na snimak nasilja, popraćenog prijetnjama i psovkama, policiju je upozorio anonimni građanin. Ona je pomoću snimka i podataka sa zlostavljačeva Facebook profila nakon par sati locirala mjesto zločina (na slici), livadu u blizini naselja Podbočje kod Krškog.

Žrtva je nađena oko 4 sata ujutro, u dubokoj nesvijesti, sva krvava, pothlađena i s teškim povredama glave i tijela. Hitno je prebačena u bolnicu, najprije u Novo Mesto, a onda u Ljubljanu.

Dvojica napadača, 20-godišnjak i 29-godišnjak iz okoline, pritvoreni su. Motivi zločina još se istražuju, ali su se žrtva i počinitelji poznavali.

Kriminolog dr. Dragan Petrovec s ljubljanskog Pravnog fakulteta pozvao je medije da u spomenutom slučaju pokažu veliku mjeru suzdržanosti. Tvrdi da slučaj dokazuje postojanje latentnih "ledenih psihopata", osoba bez moralnih skrupula kojih ima u svakom društvu, a kod kojih posebne okolnosti mogu djelovati kao okidač i izazvati nasilne reakcije i potpuno pomanjakanje empatije.

Neki psiholozi upozoravaju i na veliku opasnost uticaja nasilja preko društvenih mreža jer je Facebook snimak mučenja žrtve povukao na intervenciju slovenske policije tek nakon nekoliko sati. Do tada ga je pogledalo više od 230.000 ljudi, pretpostavlja se i mnogo mladih, a neki su snimak čak i "lajkali".