Kako je objavila Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog italijanskog državljanina potvrdio je sumnje da je on preminuo uslijed udisanja CO. Udisanjem ovog plina prvenstveno stradava mozak, kao i ostali vitalni organi u tijelu.

Podsjetimo, 57-godišnji italijanski menadžer Eugenio Vinci jučer ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara. Prema pisanju italijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Eugenio Vinci jahta trovanje 1

Policija je jučer ujutro potvrdila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizirano u splitskom KBC. Među njima je i dvoje djece.

Muškarac je preminuo prije dolaska Hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice.

Iako se prvo pretpostavljalo da su se turisti otrovali hranom, uzrok trovanja je udisanje CO.

Petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica i dalje se bore za život.

Ishod je neizvjestan...

- Djevojčica i dječak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišena je razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida, izjavilaje danas voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC Branka Polić i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu. 

- Kad je netko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvjestan, dodala je na pitanje novinara koliko je stanje opasno.

- Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je netko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sustavu takvi da je i centar za disanje kompromitiran, poručila je.

ISTRAGA. Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica i obavljene istrage, danas su zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela uhapšeni i u službene prostorije PU Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog  istraživanja.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršene istrage, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputstvima u pogledu sigurnosti korištenja uređaja ugradili benzinski generator - agregat.

Sutra tokom jutra bi obojica zbog osnovane sumnje u izvršenje teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti, uz krivičnu prijavu trebali biti privedeni pritvorskom nadzorniku.