Prošla su dva mjeseca od brutalnog ubistva Lane Bijedić (19) iz Mostara, čije je tijelo pronađeno 6. oktobra u 19 sati u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog. Kako se doznaje u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona, napokon su stigli i prvi rezultati brojnih vještačenja koja su rađena u Federalnoj upravi policije (FUP) u Sarajevu.

Radi se, neslužbeno je potvrđeno, o rezultatima analize bioloških tragova nađenih na njenom tijelu, kao i onih izuzetih s lica mjesta te vještačenja njenog mobitela, koji je otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj. Također, pristigli su i rezultati toksikološke analize tkiva.

POVEZANO
Lana Bijedić 4fSTRAŠNA MOGUĆNOST ZAŠTO JE UBIJENA LANA BIJEDIĆ i zašto ubica još nije otkriven: Bila je dio ...

Među istražiteljima postoji nada da se u tom "moru materijala" krije trag koji će ih odvesti do ubice.

Dva mjeseca nakon ubistva izvor koji je direktno uključen u istragu otkrio je novinarima da je mlada djevojka dokrajčena šakama i nogama, što je potvrdio i obdukcijski nalaz.

POVEZANO
Mjesto pronalaska tijela Lane Bijedić 1DA LI ANONIMNI KOMENTAR KRIJE ISTINU O UBISTVU LANE BIJEDIĆ? "Bila je živa kad je on bacio u rijeku"

RUTA KRETANJA. U MUP-u i u Tužilaštvu ZHK nismo uspjeli dobiti informaciju o tome je li kompletirana rekonstrukcija njenog kretanja. Djevojka se, podsjetimo, iz Mostara u nedjelju, na dan ubistva, u prijepodnevnim satima autobusom zaputila u Čapljinu.

S autobuske stanice u Čapljini pješačila je do naselja Trebižat, nekih šest kilometara, i tu joj se gubi trag. Kasnije je izneseno da je viđena na vijaduktu Studenci, što se pokazalo pregledom silnih snimaka videonadzora s brojnih objekata, a navodno, to su potvrdila i dva vozača, koja su se kretala autocestom prema Bijači.

BROJNI informativni razgovori i saslušanja, vještačenja dva automobila Čapljinca koji je na dan pronalaska tijela imao saobraćajnu nesreću, pretresi objekata, poput nenastanjene kuće ribara koji je i pronašao tijelo u večernjim satima, kupališta Božjak, koje je Lana s majkom i prijateljicama često posjećivala, nisu donijeli nikakve rezultate. U javnosti se, s pravom, postavlja pitanje hoće li ovaj slučaj ostati mrtvo slovo na papiru i statistička brojka u policijskoj hronici ubistava.

POVEZANO
NAJNOVIJI DETALJI Lana Bijedić"Dok je pješačila prema mjestu gdje će biti ubijena, Lana cijelo vrijeme ZASTAJKIVALA I OSVRTALA SE"