Zadnjih godina LED rasvjeta gotovo da je u potpunosti istisnula upotrebu klasičnih oblika rasvjete...

Ne samo da se u svom početku izreklamirala kao povoljnija i ekološki održivija, već se donedavno smatralo i da je efekt bijelog svjetla s plavkastim nijansama zapravo blagotvorniji za ljudsko oko.

No otprilike u trenutku kad su mnogi prešli na LED, krenuli su napisi u medijima kako je takva vrsta rasvjete, u stvari, štetna. Neki to još uvijek nazivaju "zabludom", ali posljednje istraživanje moglo bi ukazivati da LED zaista može naštetiti retini ljudskoga oka, piše "Slobodna Dalmacija".

U istraživanju se doznalo i da LED sijalice djeluju na naš bioritam i da nam mogu poremetiti kvalitetu sna.

Francuski ANSES javlja tako da postoje "fototoksični efekti" LED žarulja – dugotrajna izloženost visoko intenzivnom plavome svjetlu iz takvih izvora uzrokuje kasniju degeneraciju žute pjege, male tačke smještene blizu centra mrežnice oka. Vodeći je to uzrok gubitka i smanjenja kvalitete vida kod ljudi u dobi iznad 50 godina, navodno.

Što se tiče zaštite od djelovanja plavog svjetla, postoje razni anti-refleksni slojevi na ekranima kompjutera i mobitela, kao i varijante koje se ugrađuju u naočale, no iz ANSES-a tvrde kako još nije dokazano može li to spriječiti djelovanje koje to svjetlo ima na kvalitetu sna.

Iako ljudska rožnica ima dobru UV zaštitu, slabije blokira plavi spektar upravo zbog prodornosti plavih nijansi koje možda imaju manju dužinu nego ona žuta i crvena svjetla, ali zato mnogo veću energiju i prodornost. Proirući dublje u oko, plavo svjetlo može tako oštetiti nježnu žutu pjegu, pa uzrokuje njene kasnije degeneracije.

Ali postoje i razlike između intenziteta i vrste LED lampi; "topla bijela" koja se uglavnom i koristi u domovima ima nižu "fototoksičnost" od, recimo, džepnih baterija, automobilskih farova pa i nekih igračaka koje sadrže intenzivna plava svjetla – riječ je o "hladnijim" plavim nijansama.

Zaključak ANSES-a je da bi svakako trebalo umanjiti količinu izloženosti plavom svjetlu – djeca i tinejdžeri čije oči još uvijek ne mogu u potpunosti filtrirati takvu vrstu svjetla, posebno su osjetljiva grupa.

(Doznajemo.com/slobodnadalmacija.hr)