Veliko pogoršanje vremena stiže u regiju!

U Hrvatskoj, u petak se očekuje naoblačenje s padavinama, uglavnom drugi dio dana i navečer, a nešto suhog i sunčanog vremena trebalo bi biti na istoku i jugu zemlje. Međutim, već u noći na subotu te u subotu ujutro i prijepodne oborina bi, uz zahlađenje, trebalo biti širom zemlje.

- U gorju će padati sinjeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Susnježica i snijeg mogući su nakratko i u kopnenom području. Snijeg ne smije iznenaditi tokom subote kasno popodne i navečer ni zaleđe Dalmacije. Najobilnije oborine očekuju se u srednjoj i južnoj Dalmaciji, gdje su moguće grmljavine – navodi se u prognozi na stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

- Potkraj subote smirivanje vremena posvuda osim na jugu Hrvatske, a u nedjelju sunčano vrijeme uz dosta hladna jutra uz mraz posebno na kopnu.

U Bosni i Hercegovini naoblačenje s kišom se očekuje u petak navečer, a u noći na subotu i tokom subote posvuda jače pogoršanje vremena s kišom u gorju i snijegom.

- Snijeg će tokom noći na subotu i u subotu padati u cijeloj Bosni uz stvaranje snježnog pokrivača. Snijeg tokom drugog dijela subote i navečer ne smije iznenaditi ni nizinska područja sjeverne Hercegovine, zatim prostore zapadne Hercegovine, gdje se može spustiti na oko 500 metara nadmorske visine lokano i malo niže. U ostatku Hercegovine snježna granica uglavnom na oko 600 metara nadmorske visine, lokalno i malo niže od toga. Obilnije padavine očekuju se na jugoistoku, jugu i jugozapadu zemlje. U nedjelju se očekuje stabilizacija vremena i razvedravanje, ali i veoma hladna jutra – navodi se u istoj prognozi.

Za vikend jače pogoršanje vremena uz zahlađenje s oborinama stiže i istočnije. U gorju se očekuje susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. U nizinama kiša, iako će se vjerovatno snježna granica spustiti do nizina sjevernog dijela Crne Gore, zatim zapada, juga i jugozapada Srbije.

Obilnija kiša moguća u obalnim i priobalnim područjima Crne Gore, jugu i jugozapadu Makedonije.