- Danas u toku dana, posebno popodne i navečer na sjeverozapadu Hrvatske, ponegdje u Lici i zaleđu Dalmacije, zatim na sjeverozapadu, zapadu, dijelu srednje, istočne i sjeveroistočne Bosne, zapadu, jugozapadu, dijelu centralne i sjeverozapadne Srbije uz jak razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavine - piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, upozoravajući kako je ponegdje moguće i izraženo olujno nevrijeme.

- U noći na srijedu i tokom srijede u većem dijelu naše regije očekuje se jače pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavine - navodi se u istoj prognozi i dodaje:

- Pri tome se još jednommora upozoriti na lokalno izraženije olujno nevrijeme uz grad (tuču), jaku grmljavinu, jak i olujni vjetar, ponegdje i tornado i obilne pljuskove, koji mogu uzrokovati lokalne bujične poplave. To se ponajprije odnosi na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju tokom srijede. Međutim, potkraj srijede i u noći na četvrtak lokanog olujnog nevremena vjerovatno bi moglo biti i u sjevernoj Makedoniji.

- Također će lokalni grmljavinski procesi i oluje u obalnim i otočnim dijelovima Dalmacije i obalnim dijelovima Crne Gore, omogućavati nastanak tzv. suhih munja, koje mogu uzrokovati brojne požare, a koji bi se zbog jakog vjetra mogli brzo širiti pri svom nastanku.

Stoga se poziva poseban oprez, jer ovo su takve situacije, u kojima požar ukoliko nastane u ovakvim vremenskim okolnostima pri prolasku fronte može poprimiti katastrofalne razmjere, ako ga se na vrijeme ne uoči i ne započne gasiti.

Za nadati je se da ih priroda neće uzrokovati mnogo... - zaključuje se.

(Doznajemo.com)