Za prošlu godinu svjetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovjek na planetu Zemlja sistematski mjeri meteorološke prilike. To što nije bila riječ o najvrućoj godini ikada zabilježenoj, nije neka utjeha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promjena.

Odnosno, posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikad izmjerenih. Ove godine prvi kvartal diljem svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja.

POVEZANO
Pustinja vrućinaAMERIKANCI O TOPLOTONOM UDARU KOJI POGAĐA BALKAN: "To je dio trenda sve češćih ljetnih ekstrema"

Toplije su bile samo godine 2016. i 2017. Ove godine treći mjesec je u Australiji bio rekordno vruć, u Vijetnamu je donio temperaturni rekord svih vremena, a na Starom kontinentu je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Na svjetskom nivou bio je to drugi najtopliji ikad! Polako se stvara slika onoga što nas, prema prognozama, očekuje ovoga ljeta.

Za jugoistočnu Europu IBM-ov "The Weather Company" predvidio je prije nekoliko sedmica da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će juni već biti znatno topliji od prosjeka, iako još uvijek kišovitiji nego što je uobičajeno. IBM-ov model za juli pak najavljuje i temperature i suše više od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina.

Kad je riječ o temperaturnim rekordima, ovdašnji prostori posljednjih se godina uklapaju u ono što se događa širom kontinenta. Mostar je tako 19.06.2013. bio najtopliji grad na kontinentu s 41°C – već u 10 sati prijepodne

Proljeće 2019. u našem dijelu svijeta ocjenjuje se, prema podacima američkog NOAA, kao "bitno toplije od prosjeka". Isto toliko više temperature od prosjeka našoj regiji predviđa i europski ECMWF, posebno za sedmi i osmi mjesec.

5. mjesec

Na karti se vidi da se za naše krajeve predviđa da će ovaj mjesec biti do 1,5°C hladniji od prosjeka. Padavinee bi također trebale biti puno veće od prosjeka, što se do sada uglavnom obistinilo.

Termometar vrućina

Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

6. mjesec

Temperature bi trebali biti u skladu s prosjekom. Toplije će biti, i to do pola stepena, ali juni će u BiH biti izrazito kišovitiji od višedesetljetnih prosjeka.

Termometar vrućina

Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

7. mjesec

Prema prognozi, prosječna temperatura ovog mjeseca bit će do 1°C viša od prosjeka, navodi ECMWF, što bi se itekako trebalo osjetiti.

- Dalje prema sjeveru i istoku Balkana vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C iznadprosječno topliji juli, što već spada u kategoriju da će "gorjeti nebo i zemlja". Oborina će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Termometar vrućina

Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

9. mjesec

Po cijelom Balkanu za ovaj mjesec predviđaju da će biti najmanje 1°C topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore će biti u Vojvodini, dijelovima Rumunjske i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara.

Termometar vrućina

Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

9. mjesec

Ljeto u septembru ne bi trebalo prestati. Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši, a suša će kroz mjesec biti sve gora, posebno u potezu uz cijeli sjeverni Jadran - prognozira se.

Termometar vrućina

Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

Oktobar

Više temperature od prosjeka nastavile bi se i kroz jesen. No, tu se na kartama, što se padavina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično; U Hercegovini i Dalmaciji suša bi mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito. A to je već slika povremenih žestokih proloma oblaka i oluja kakvu pamtimo upravo proteklih godina, doduše više u osmom mjesecu, piše Express.hr.

Termometar vrućina