Kako piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna jako razvijen hladan visoki tlak nad ovim područjem uskoro bi trebao početi djelovati na vrijeme na većem dijelu Balkana, donoseći osjetno hladniji vazduh, pogotovo od polovine ovog mjeseca, kada bi u pojedinim dijelovima regije moglo biti i neprimjereno hladno za ovo doba godine!?

Ista stranica izražava očekivanje da bi ovo klimaktološki trebala biti još jedna jesen s impresivnim snježnim oborinama, ujedno i površinom pod snijegom u Euroaziji.

A iako stižu i zabrinjavajući podaci o klimatskim promjenama (od kojih je nedavno širom svijeta odjeknula vijest kako se nakon neobično toplog ljeta u Sibiru, dešava to da se Arktički okean smrzava sporije nego što je to normalno), spomenuti podaci o širenju površine pod snijegom na sjeveru Starog kontinenta, možda pričaju priču o tome kakva bi mogla biti zima pred nama.

Naime, sve je izgledniji scenario prilično hladne zime s dosta snijega, kakvu nismo imali već nekoliko godina. Možda se čak i ponove rekordne snježne padavine?

Meteorolozi, kao i inače, sa zanimanjem prate akumuliranje količine snijega.

ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts), euro centar za srednjoročnu vremensku prognozu objavio je nedavno mape iz kojih se dosta toga može "iščitati", a vrlo zanimljivo tumačenje i prognozu dala je spomenuta stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Jesen hladno

Jesen hladno

Naime, do početka tzv. "meteorološke zime", odnosno do prvog dana dvanaestog mjeseca u godini, kako sada stvari stoje, moglo bi napadati dosta novog snijega na Sjeveru, a zatim i kod nas?!

- Snježna površina do klimatološke zime u Euroaziji mogla bi biti impresivna! Također će i Europa, uključujući i našu regiju, dobiti svoj dio snježne porcije. Eee... sada zamislite kad se na ovoj ledeno hladnoj ogromnoj površini u Sibiru formira golema anticiklona i krene svoje ogranke širiti ka Skandinaviji i Europi donoseći veoma hladan zrak... Blaga zima bit će samo onima koji pripreme sebi dobar ogrjev - navodi se u komentaru spomenute stranice.

Jesen hladno

(Doznajemo.com)