Danas krajem dana i idućih dana slijedi novo jače pogrošanje vremena s padavinama u našoj regiji. Obilne padavine očekuju se na Jadranu i dijelovima uz Jadran, slično vrijedi i za zapadnu, jugozapadnu, sjeverozapadnu sjevernu i dio srednje Bosne, Hercegovinu, Crnu Goru i jugozapadnu i južnu Makedoniju.

Danas i sutra bi još uglavnom treba južina dominirati, tako da bi se temperature okvirno u regiji trebale kretati od 9°C do 18°C.

Međutim, dd sredine subote zahlađenje uz buru i sjeverac trebalo bi stići prvo nad sjeverni Jadran, gorsku sjeverozapadnu i srednju Hrvatsku, zatim zapadnu, i sjeverozapadnu Bosnu.

U ovim područjima bi snijega osim u gorju moglo biti i u nizinama. A snijega bi s burom moglo biti i na sjevernom Jadranu i Istri.

Tokom nedjelje i prvog dijela iduće sedmice osjetno bi trebalo zahladiti u većem dijelu regije Balkana.

- Snijega će ponajprije biti u gorju, a moguć je i u ostatku Bosne, zapadu, jugu, srednjem i jugozapadnom dijelu Srbije, nizinama sjevera Crne Gore, Kosovu, te zapadu i sjeverozapadu Makedonije. Snježna granica će se tokom nedjelje, ponedjeljka i utorka u Hercegovini, zaleđu Dalmacije i srednjem dijela Crne Gore može spustiti do 500 ponegdje i do 400 metara nadmorske visine.

Zatim bi se od sredine idućeg tjedna barem po trenutnim prognozama vrijeme moglo stabilizirati, čini se ipak ne zadugo, jer bi ponovno od kraja idućeg vikenda možda i malo ranije moglo stići novo pogoršanje vremena i nove oborine – piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Meteo karta prst 14/03/2018 UPOZORENJE

I ČETVRTI MJESEC HLADAN? Zanimljivo je da  ako se pogleda temperaturna slika za 4. mjesec, odnosno odstupanje temperatura, onda ta slika više podsjeća na neki od zimskih mjeseci, nego na proljeće.

Dakle, ukoliko bi se prognoze ostvarile, idući mjesec bio bi sve samo ne onaj pravi proljetni.

- To ne znači da se neće spojiti niz od dva, tri, ili četiri možda i pet dana lijepog i ugodnog vremena. Međutim, generalno bi i idući mjesec mogao biti relativno nestabilan i najmanje temperaturno normalan, s tendencijom da bude čak i hladniji nego je normalno za doba godine – navodi isti izvor.

JOŠ JEDNOM TREBA UPOZORITI na očekivane obilne padavine u regiji između četvrtka i utorka, koje mogu pogoršati stanje s poplavama i proširiti pojas poplava u regiji.

- Od nedjelje slijedi neprimjereno hladno vrijeme za doba godine tako da snježne oborine ne smiju iznenaditi i neke nizinska područja regije, uz veoma hladne noći i jutra s obzirom na doba godine prijetili bi mrazevi, tako da bi moglo biti šteta u poljoprivredi, posebno oko sredine i druge polovine iduće sedmice.

Isto tako, u gorju bi mogao pasti ponovno obilan snijeg, što je još jedan alarm ako gledamo dugoročno i prezasićenost tla vlagom – zaključuje se u prognozi.

POVEZANO
Klizište Kostajnica 13/03/2018 0DRAMATIČNI PRIZORI IZ HRVATSKE (FOTO) Klizište progutalo 10-tak kuća, ljudi u panici skakali iz kuća

(Doznajemo.com)