Sunčano i vruće vrijeme trebalo bi, prema prognozama meteorologa, biti na jugoistoku kontinenta ovog vikenda, a rijetkih lokalnih pljuskova ponegdje bi se moglo očekivati na sjeveru Crne Gore, Srbiji, Kosovu i Makedoniji uglavnom gorska područja.

No, prvi dio sljedeće sedmice trebao bi donijeti veliku promjenu vremena. Jače pogoršanje vremena, uz osjetno osvježenje, očekuje se u drugom dijelu ponedjeljka, noć na utorak i tokom utorka.

Već potkraj nedjelje i noć na ponedjeljak prognozira se jače pogoršanje na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu Hrvatske, uz kišu, pljuskove i grmljavine. Lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme. Takvo vrijeme onda bi se trebalo proširiti na ostatak regije, a najduže bi se u Makedoniji moglo zadržati suho i i sunčano te vruće vrijeme. Ipak potkraj ponedjeljka i noć na utorak i ovdje se očekuje pogoršanje vremena.

Uz kišu, pljuskove i grmljavine, postoji poprilično veliki rizik od izraženog olujnog nevremena uz obilne pljuskove, grad, jaku grmljavinu zatim prolazno jak vjetar, navodi popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

(Doznajemo.com)