Period hladnog vremena pogodio je regiju, ali se u idućih nekoliko dana očekuje zaopljenje. Međutim, nakon kratkotrajne južine između nedjelje i petka, očekuje se da sredinom mjeseca Sjevernoatlantska oscilacija ide u negativu, a to bi značilo novo jačanje anticiklonalnih blokova nad sjeverozapadnim i zapadnim Atlantikom i sjeverom Starog kontinenta.

- Uz ovakvu situaciju novo jače zahlađenje moglo bi nam stići oko sredine 12. mjeseca, ili čak i malo ranije - objašnjava popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

S druge strane, čovječanstvo bi se uskoro (možda već u nekoliko idućih mjeseci) moglo suočiti sa «malim ledenim dobom», gdje bismo mogli vidjeti kako se temperature širom planete spuštaju na esktremno niske nivoe!

Nedavno je na to upozorio naučnik NASA, koji strahuje da bi do ovakvog scenarija mogla dovesti promjena sunčeve aktivnosti, odnosno njen uticaj na Zemlju.

POVEZANO
Japanski i kanadski meteo model za zimu 2019Prognoza Japanaca i Kanađana: BALKAN ČEKA NAJHLADNIJA ZIMA U ZADNJIH 10 I VIŠE GODINA!?

- Vidimo trend zahlađenja – izjavio je Martin Mlynczak (Mlinčak) iz NASA-inog Istraživačkog centra `Langley`.

- Visoko iznad površine Zemlje, blizu krajnjih slojeva atmosfere, uočljiv je gubitak toplotne energije. Pripremite se, jer bi stvarno moglo biti vrlo hladno – upozorio je, a navodno bi temperature moglo dostići nizinske rekorde!?

Objasnimo, Sunčev ciklus magnetske aktivnosti, je povremena promjena količine Sunčevog zračenja, koje dođe do Zemlje. To je ciklus, u prosjeku svakih 11 godina, a Sunčevo zračenje se promjeni za 0,1 %. Promjena Sunčevog ciklusa je povezana sa promjenom broja i jačinom tzv. Sunčevih pjega, ali i ostalih Sunčevih aktivnosti.

- Ukoliko se sadašnji trendovi nastave, uskoro bi mogao biti postavljen rekord po hladnoći!? – navodi se, a u pitanju je smanjenje broja i jačine spomenutog elementa zračenja naše zvijezde.

Podatke o gubitku toplotne energije otkrio je instrument SABER na NASA satelitu «Timed», koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dvije supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

Ranije ove godine, NASA je objavila fotografiju koja pokazuje izgled Sunca bez «pjega», koja više liči na kuglu za bilijar nego rotirajuću površinu super-vruće zvijezde

Mini ledeno doba 4

Očekuje se da Sunce dostigne svoj «solarni minimum» u 2019. i 2020. godini, rpema izračunima spomenute američke nacionalne svemirske agencije.

Podsjetimo, možda najpoznatiji period minimalne sunčeve aktivnosti je tzv. «Maunderov minimum» iz 17. vijeka, kada je također došlo do «malog ledenog doba».

POVEZANO
Baščaršija noćSLIJEDE 3 DANA MRAKA NA ZEMLJI: 21., 22. i 23. neće biti sunčeve svjetlosti, a onda oluje?

Ranije, Valentina Žarkova, profesorica matematike na Univerzitetu Northumbria objavila je naučni rad koji sadrži «prvo ozbiljno predviđanje redukcije Sunčeve aktivnosti koje bi moglo djelovati na živote ljudi».

Zanimljivo je da po nekim mišljenjima, «mini ledeno doba» i proces globalnog zagrijavanja bi se mogli međusobno poništiti, dajući čovječanstvu vremena da popravi svoj odnos prema ekologiji.