U blizini Genoe u Italiji danas se srušio nadvožnjak koji čini dio autoputa, a zvaničnici su potvrili kako ima više mrtvih. Najmanje 22 osobe su poginule u urušavanju vijadukta iznad Genove, među njima i jedno dijete, objavili su italijanski mediji. Neke su osobe iz ruševina izvučene žive.

Italijanski novinar na mjestu tragedije javlja kako je ispod mosta u trenutku urušavanja bilo 30-ak automobila. "Vidim tijela ljudi u rijeci", naveo je.

Radi se o vijaduktu koji je poznat pod imenom most Morandi, izgrađenom 1960. godine, a rekonstruisanom 2016. Navodno je razlog rušenja slaba konstrukcija.

Italijanske novine Repubblica i Corriere della Sera pišu kako je zasad poginulo najmanje 22 ljudi, među njima i djevojčica, ali kako operacija spašavanja i dalje traje zbog čega se očekuje rast broja žrtava.

Italijanska spasilačka služba i služba hitne pomoći navode kako ima poginulih nakon što se u blizini Genove, grada na sjeveru Italije, djelimično danas urušio nadvožnjak koji čini dio autoputa.

Italijanska agencija Ansa javlja kako zvaničnici sumnjaju da je nedovoljna stabilnost konstrukcije uzrok urušavanja. Mediji su objavili fotografije na kojima se vidi kako veliki dio puta nedostaje.

Inače, most je bio tema rasprava stručnjaka zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.

Franco Nativo, novinar televizije Telegenova koji je na mjestu događaja, otkrio je za informativni program SkyTG24 kako vidi barem "osam do devet! vozila zgnječenih ispod odlomljenih dijelova ceste.

- Scena je apokaliptična, istakao je Nativo. 

Vatrogasne službe su na Twitteru potvrdile kolaps vijadukta Morandi i objavile kako traje velika operacija spašavanja.