Jutros je oko 8 sati na Pelješcu kod Orebića (Hrvatska) planuo požar. Gori borova šuma, plamen je zaprijetio kućama i turističkim objektima...

Nešto prije podneva vatrena stihija se ponovo okrenula na kuće, čineći situaciju sve opasnijom. Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu. Turisti iz dva obližnja kampa su izmješteni na igralište Orebić.

Prema podacima do 16 sati izgorjele su najmanje četiri kuće - dvije u Mokalu i dvije u Stankovićima, mjestu na ulazu Orebić. Jedva je odbranjena benzinska pumpa na ulazu u Orebić, a vatrogasci nadljudskim naporima brane spremište nafte i ulja kod Stankovića. Tek poslijepodne u gašenje su se uključili kanaderi.

Požar Pelješac 25/09/18 0

- Situacija na požaru u Orebiću nije dobra i požar je još aktivan. Došao je do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću, izjavio je vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za N1 te dodao da je "požarom zahvaćeno nekoliko kuća u mjestu Stankovići".

Na intervenciju su izašli vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Ozbiljnost požara dobro je vidljiva iz snimka Radio Korčule koj možete pogledati u prilogu.

- Vatrogasci rade sve što je u njihovoj moći da suzbiju požar, ali jak vjetar brzo raspiruje vatru. – Brane se kuće, situacija je ozbiljna. Čekamo hoće li kanaderi ipak moći uzletjeti, da pomognu bar u jednom dijelu. – izjavio je za Dalmacija Danas županijski zapovjednik Stjepan Simović.

Podsjećamo da su ranije na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteo prilika kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti – naveli su iz Centra 112.

Požar Pelješac 25/09/18 0

Evokausan je i kamp sa preko 100 turista.

Požar Pelješac 25/09/18 0

Vatra je zaprijetila i kućama

Požar Pelješac 25/09/18 0

Dim se vidi kilometrima daleko...

Požar Pelješac 25/09/18 0