Prvooptuženi u slučaju navodnog grupnog silo*anja i torture žene iz kaste Dalit u Hatrasu (Uttar Pradesh, Indija) uputio je pismo tamošnjoj policiji, u kojoj tvrdi da su optužbe protiv njega i još trojice muškaraca neistinite.

On za njih traži «pravdu» i tvrdi da su zapravo majka i brat žrtve radili torturu nad 20-godišnjakinjom?!

Ovo pismo dolazi otprilike u isto vrijeme kad je policijska istraga došla do otkrića da je žrtvina familija poznavala jednog od osumnjičenih.

Hathras case 1

Optuženi Sandeep Thakur, koji je u zatvoru, skupa sa još trojicom osumnjičenih u ovom slučaju, uputio je pismo na policiju u Hathrasu, tvrdeći kako su on i ubijena 20-godišnjakinja bili «prijatelji».

- Osim što smo se sastajali, čuli bismo se putem telefona s vremena na vrijeme – napisao je u srijedu u rukom napisanom pismu na Hinduu, a pismo su, otiscima palca, potpisala i ostala trojica muškaraca.

Policija u Uttar Pradeshu je sa svoje strane potvrdila da je brat 20-godišnjakinje bio u kontaktu sa Sandeep Thakurom. Analizom je utvrđeno da je bilo čak 104 poziva između njih dvojice od desetog mjeseca prošle godine, do trećeg mjeseca ove.

Sandeep Thakur, u svom pismu, navodi da se njenoj familiji nije sviđalo njihovo prijateljstvo (po svemu sudeći zbog toga što dolaze iz različitih kasta, op. aut.).

- Na dan kad se sve dogodilo, otišao sam da se vidim s njom u polju, a tamo su bili njena majka i brat, koji su od mene zatražili da odem. Kad sam se vratio kući, počeo sam raditi oko stoke – napisao je.

- Kasnije sam od seljana doznao da su je majka i braća teško pretukli zbog našeg prijateljstva, a onda su nas optužili neistinito. Mi smo svi nevini. Molimo vas da sve istražite i donesete nam pravdu – zaključio je.

Međutim, otac žrtve odbacuje navode osumnjičenih:

- Izgubio sam kćerku zbog njih, a sada oni žele da prikažu da smo mi sloćudni. Ali ne plašimo se. Njihove optužbe su potpuno neistinite. Ne tražimo kompenzaciju ili novac. Samo želimo pravdu – izjavio je žrtvin otac za NDTV.

Prema onome što se pretpostavlja, 20-godišnjakinja je napadnuta od četvorice muškaraca iz više kaste 14.09. ove godine. Umrla je prošlog utorka od posljedica strašnih povreda – višestrukih preloma, oštećenja kičme, slomljenog vrata i prerezanog jezika.

Neki borci za ženska prava u Indiji također su ogorčeni time što se pokušava barem dio krivice za zločin prebaciti na samu žrtvu.