Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podiglo je optužnicu protiv državljanke Srbije i Kanade Sare Vidak (20) iz Beograda, koja se tereti za napad na sutkinju Prekršajnog suda u Kotoru Jelenu Stanišić za vrijeme vršenja službene dužnosti, pišu podgoričke "Dnevne novine".

Ovaj podgorički dnevnik piše da je Sara Vidak navodno optužena za "napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti" za koji je, prema zakonu, propisana kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Sara Vidak se već nekoliko dana nalazi u pritvorskoj jedinici zatvora u Spužu, nakon što je sutkinja Prekršajnog suda u Kotoru Jelena Stanišić optužila Vidak za verbalni i fizički napad, dok je druga strana tvrdila suprotno.

Sara Vidak 1

Zatvor Spuž

Do incidenta je, kako su ranije javilii mediji, došlo nakon što je sutkinja Stanišić izrekla prekršajnu kaznu momku Sare Vidak.

Incident, međutim, nije mogao biti zabilježen kamerom, jer one u kotorskom sudu ne postoje, naveo je advokat sutkinje Stanišić.

S obzirom na to da javnost ima pravo na potpune i istinite informacije, treba reći da je teza o postojanju videosnimka predmetnog događaja manipulacija javnim mnijenjem, jer je poznato da Sud za prekršaje u Kotoru nikad nije imao bilo koju vrstu zaštite, kako fizičke tako i tehničke u vidu videonadzora, a Osnovni sud u Kotoru ima samo fizičku zaštitu u vidu osiguranja – izjavila je Dijana Knežević, advokatica sutkinje Stanišić.

Vanraspravno vijeće Osnovnog suda u Kotoru odbilo je prigovor advokata na određivanje pritvora Beograđanki Sari Vidak, tako da ona ostaje u pritvoru do 30 dana, koji joj je odredio sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru.

Inače, porodica Vidak je podnijela i zahtjev za Sarino puštanje iz pritvora uz kauciju, a odluka o tome još nije donesena.

Saru je u zatvoru posjetio otac i on je prvi od porodice koji ju je posle hapšenja video.

- Suprugu je dozvoljeno da pola sata razgovara sa kćerkom. Pleksiglas, limene klupe. Njih dvoje imaju specifičan humor, i on se trudio da je nasmije - izjavila je Olivera Vidak - Kovačević, Sarina majka.

Suprug je doletio u Crnu Goru samo da bi mogao da posjeti kćerku, jer je Oliveri to onemogućeno uz obrazloženje da je svjedok u tom postupku.

- Sara je, prema suprugovim riječima, u prvom momentu djelovala klonulo. Ipak se tokom razgovora oraspoložila. Ispičala je da su 22 sata u ćeliji, da ona vreme "ubija" čitanjem - prenosi Olivera suprugove riječi.

Kako joj je objasnio, Sara je u ćeliji bila smještena sa dvije cimerke.

- Imala je dvije cimerke, Crnogorku i Ukrajinku i s njima se dobro slaže. Međutim, doveli su im u sobu neku ženu koja je valjda izbola svog sina i koja im non-stop priča o tom događaju i neke druge opterećujuće stvari - prepričala je Olivera Vidak - Kovačević i dodala da se Sara požalila na hranu i da takoreći u pritvoru uopšte ne jede.

Sarina majka se u Beograd vratila po djevojčinu medicinsku dokumentaciju kako bi i to dostavili sudu u Kotoru koji bi narednih dana trebalo da odluči o njihovom predlogu za puštanje uz kauciju.

Naime, porodica i branioci su predložili da plate 10.000 eura kaucije i da Sara sudu dostavi sva svoja dokumenta - srpski pasoš i ličnu kartu kao i putnu ispravu Kanade, da bi se crnogorsko pravosuđe “osiguralo” da ona neće pobjeći.

Sara Vidak 1