"Napustila nas je istaknuta i neprevaziđena pozorišna i filmska glumica Nada Đurevska, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo", objavila je ta umjetnička kuća, nakon vijesti o smrti jedne od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica.

Đurevska je preminula 13. septembra ove godine, nakon višemjesečne borbe s teškom bolešću.

Otišla je tiho, kako je i živjela, a na sličan način je ispraćena s ovog svijeta, bez pompe i u krugu najuže familije.

Kada je riječ o NPS pamte se mnoge umjetničke kreacije i izvedbe Đurevske, između ostalog, u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend...

KARIJERA. Igrala je praktično na svim scenama u Bosni i Hercegovini, a dobitnica je mnogih nagrada, između ostalih, i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine. Predstavom Višnjik Narodnog pozorišta Sarajevo 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva. Dobitnica je Zlatne arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrade SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Tri sestre), Hasanaginica (Hasanaginica), Filomena (Učene žene), Nađa (Roman o Londonu). Đurevska je i dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2014. godine. Nakon uručenja te nagrade izjavila je da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.

POVEZANO
Nada ĐurevskaMJESECIMA SE BORILA S TEŠKOM BOLEŠĆU: Glumica Nada Đurevska preminula u 65. godini

"Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, izjavila je tada Đurevska.

Naravno, glumicu pamtimo i po ulogama na televiziji.

URED GRADONAČELNIKA. Povodom smrti velike glumice Nade Đurevske, oglasio se i Ured gradonačelnika Grada Sarajeva. Naveli su ovo, između ostalog: "...naša Nada je bila prije svega veliki čovjek, koja je osjećala Sarajevo kao svoj grad u kojeg se zaljubila i ostala. Draga Nado, čuvat ćemo Vaš lik i djelo od zaborava, bila je čast poznavati Vas. Neka Vam je laka zemlja".

S obzirom na sve gore navedeno, prilično nas je iznenadilo u kakvom je stanju grob Nade Đurevske 49 dana nakon smrti. Snimili smo i nekoliko fotografija kako bismo Vam sve to i dočarali. Iako sama glumica nije "patila" od neke velike glamouroznosti, ipak bi se moglo reći da nije lijepo da počivalište zemnih ostataka umjetnice bude u ovako zapuštenom stanju, s oronulim zidićem, prevrnutom vazom sa cvijećem, neuredno...

Uostalom, pogledajte na fotografijama i sami!

Nada Đurevska grob 01/11/2017 0

Nada Đurevska grob 01/11/2017 0

Nada Đurevska grob 01/11/2017 0

Nada Đurevska grob 01/11/2017 0

Nada Đurevska grob 01/11/2017 0

(Doznajemo.com)