Slučajni prolaznici pronašli su 26.11. kostur s odvojenom glavom, za koji se vjeruje da pripada Mariji Knežević (32) iz hrvatskog povratničkog naselja Tramošnica Gornja, a koja je nestala još prošle godine, doznaje sarajevski 'Dnevni avaz'.

Ekipa tog lista bila je na licu mjesta i kako su doznali, Kada Topčagić te njen zet i kćerka Mirza i Amela Kamberović u devastiranoj i u korov potpuno zarasloj kući naišli su na ljudski skelet, za koji se sumnja da pripada nestaloj djevojci.

U slučaj su se odmah uključili pripadnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Doboj i Okružno javno tužilaštvo u Doboju, koji provode intenzivne provjere na terenu da bi se utvrdile sve činjenice.

Marija Knežević nestala 1

- Moj zet je, dok smo prolazili pored napuštene kuće, ušao u nju zbog fizioloških potreba. Istrčao je i panično povikao: "Ljudi, u kući je leš!" Kada smo i mi došle do kuće, provlačeći se kroz šiblje, ispred ulaza u kuću ugledali smo ljudsku glavu. U kući je bio truhli leš. Jedna cipela joj je bila na nozi, a druga u uglu sobe. Do leša je bio veliki nož, a do noža veliki pramen kose - ispričala je novinarima Kada, koja je još u šoku.

Njena kćerka Amela zbog užasa koji je vidjela danima ne jede i ne spava.

Sve najbolje o djevojci Mariji ispričala je prva komšinica Jela Kamenjašević.

Marija Knežević nestala 1

- Marija je bila lijepa, vesele naravi i čuvala je baku Jelicu. Kad je baka otišla u bolnicu, Marija je nestala. Nikome u selu nije jasno otkud kosti Marije u napuštenoj kući, koja je od bake Jelice udaljena svega nekoliko metara. Interesantno je da niko od ljudi koji su je tražili nije zavirio u tu napuštenu kuću - navodi Kamenjašević.

U razgovoru s Petrom i Danicom Knežević, uplakanim roditeljima Marije, doznajemo da se 32-godišnjakinja posljednji put telefonom javila 30.11. prošle godine.

- Godinu iščekivanja, godinu suza i godinu neizvjesnosti... Tada mi je poslala poruku da joj je mobitel u kvaru i da se, dok ga ne popravi, neće moći javljati. To je bila njena posljednja poruka. Mi u ponedjeljak idemo dati krv za DNK. Tijelo još nismo vidjeli. Želimo da se ovo sve već jednom završi, mi smo na izmaku snage i živaca - očajna je majka Danica.

Marija Knežević nestala 1

U utorak je obavljena obdukcija posmrtnih ostataka pronađenih u Tramošnici. Kostur se i dalje nalazi u prosekturi bolnice u Doboju, zbog čega se ni termin sahrane za sada ne zna. Prema nezvaničnim informacijama, patolog se nije mogao izjasniti o uzroku smrti te trebaju biti obavljena dodatna vještačenja.

BROJNA NAGAĐANJA. U međuvremenu su se u Tramošnici pojavile razne priče o uzroku smrti ove djevojke, od toga da je bila u zabranjenoj vezi s muškarcem, do toga da se otrovala, pa do toga da je zvjerski ubijena.