Stanare Splitske ulice na broju 76 u Mostaru u srijedu je šokirala vijest da se njihova 30-godišnja komšinica S.M. ubila tokom noći, a mrtvu ju je pronašla njena majka Senka Merdžo.

- Krenula sam jutros u pekaru po hljeb i ušla sam u sobu da uzmem jaknu. I ugledala sam je kako leži na podu, nepomična s kesom na glavi, počinje strašno svjedočenje gospođa Merdžo za Faktor.

Nekako se uspjela sabrati i u momentu joj povući kesu s glave da vidi diše li. Međutim, njeno dijete je već bilo mrtvo.

'- Posljednjih dana na njoj nisam primijetila ništa sumnjivo što bi ukazivalo na to da bi se ovako nešto moglo dogoditi, navodi Senka, dodavši kako je njena kćerka bila tiha i povučena.

Posljednjih mjeseci je, prisjeća se Merdžo, stalno sa sobom nosila očevu sliku koji je umro prije šest godina i stalno je govorila kako je njemu sada sigurno bolje, pišu ove novine.

Majka smatra da je njenu kćerku na ovaj tragičan potez natjeralo siromaštvo u kojem su živjele i iz kojeg nije vidjela izlaza. Stan u kojem su živjele je bio alternativni smještaj, a S.M. je uprkos završenom Ekonomskom fakultetu s 4,3 prosjekom bila bez posla.

U Zavodu za zapošljavanje je bila punih šest godina, čekajući bolje sutra, i nije ga dočekala. Živjele su od majkine skromne plate.

Ipak, majka ovako nešto nije mogla ni naslutiti.

- Jučer se ponašala normalno kao i uvijek. Sinoć sam zaspala prije nje i kada je to uradila, ne znam. Ostala je budna iza mene. Jutros je nađem mrtvu. Brojna su pitanja na koje odgovora nema, ni pismo nije ostavila niti bilo kakvu poruku, ističe majka.

Shrvana bolom, vraća film unazad i prisjeća se da je nedavno po dolasku s posla zatekla S.M. s posjekotinom na ruci.

- Pokušala je prerezati vene, ali nije uspjela, hvala Bogu. Nisam očekivala da bi opet mogla dići ruku na sebe.

S obzirom na to da Senka nema nikoga svog u Mostaru, jer je rodom iz Hrvatske, sa svojom skromnom platom nije u stanju ni dostojanstveno sahraniti dijete. Stoga bi pomoć dobrih ljudi ovoj usamljenoj majci bila prijeko potrebna, da uspije svoju kćerku sahraniti dostojanstveno kako je i živjela.